Background

Tacizden Ceza Alan Başkan, Şikayetçileri “Yüz Kızartıcı Suçtan” İşten Çıkarttı!

Gazete Duvar’dan İsmail Akduman’ın haberine göre, Zonguldak’ta kadın personele sarkıntılık ve taciz suçlamalarıyla hakkında dava açılan ve ceza alan belediye başkanı, kendisinden şikayetçi olan kadın çalışanı işten çıkardı.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Gülüç beldesinde AK Parti’den Belediye Başkanı olan Gökhan Mustafa Demirtaş’ın sözlü ve fiziki tacizine uğradıklarını iddia eden kadın çalışanları 2022 yılında Demirtaş’tan şikayetçi oldu.

Ereğli 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılama devam ederken tepki çeken Demirtaş, partisinden atıldı. 31 Mart 2024 seçim öncesinde de İYİ Parti’ye geçerek yeniden aday oldu. Seçimleri kazanarak görevine devam eden Demirtaş hakkında mahkeme geçtiğimiz ay kararını açıkladı. Demirtaş, cinsel saldırı suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün, cinsel taciz suçundan da 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Hapis cezasının ardından Demirtaş, kendisi hakkında şikayetçi olan kadın çalışanı “yüz kızartıcı suç” işlediği gerekçesiyle Kod 25’i gerekçe göstererek 4 Haziran’da iş akdini sonlandırdı.

Kod 25, “işçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” anlamına geliyor.

https://www.gazeteduvar.com.tr/tacizden-ceza-alan-baskan-sikayetci-olan-calisani-isten-cikardi-haber-1697029#google_vignette


Her Gün 1000’den Fazla Kadın Şiddet Gördüğü için KADES’i Kullanıyor!

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün  raporuna göre; 2023 yılında Kadın Destek Uygulaması (KADES)’na 400 bin 419 kadın, şiddet gördüğü için ihbarda bulundu. Bu rakam, günde bin 97, saatte 45. Yani her 1,5 dakikada bir kadının şiddet gördüğü için KADES uygulamasını kullandığı anlamına geliyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)’nün 2019 yılı verilerine göre de Türkiye; Avrupa, OECD ve G20 ülkeleri arasında erkeklerden fiziksel veya cinsel şiddet gören kadın oranının en yüksek olduğu ülke… Türkiye’de kadına şiddet oranı yüzde 38. Bu rakam, neredeyse 10 kadından 4’ünün erkek şiddetine maruz kaldığını gösteriyor.  (Demokrat Gündem)


Cezasızlığa Karşı İki Emsal Karar

Bianet’tten Evrim Kepenek’in haberine göre Anayasa Mahkemesi (AYM) 2019 yılında cinsel saldırıya uğrayan ve hukuki süreçlerin uzaması nedeniyle gebeliğini sonlandıramayan A.J.’nin başvurusunu kabul etti ve hak ihlali kararı verdi.

“Bu haberde yer alan detaylara da baktığınızda görüyorsunuz ki AYM’nin kararı, mülteci kadınların haklarının korunması açısından önemli bir emsal teşkil.

Türkiye’de geçici koruma veya uluslararası koruma statüsüne sahip mülteciler, sadece kayıtlı bulundukları illerde yaşamak zorundalar ve başka herhangi bir ilde eğitim, sağlık, devlet dairelerindeki kamu hizmetlerinden faydalanamıyor ve hukuki haklardan yararlanamıyorlar.

A.J.’nin Hatay ve Urfa arasında yaşadığı yetkilendirme sürecindeki aksaklıklar, gebeliği sonlandırma talebinin yerine getirilmesini engelledi.

Anayasa Mahkemesi’nin A.J. lehine verdiği bu karar, sadece onun için değil, Türkiye’deki tüm mülteci kadınlar için önemli bir dönüm noktası.

Mülteci kadınların, özellikle cinsel şiddet mağduru olanların, haklarının korunması ve hukuki süreçlerin etkin bir şekilde yürütülmesi, toplumsal adaletin sağlanması açısından hayati önem taşıyor.”

İkinci emsal kararı da avukat Hülya Gülbahar, sosyal medyada şu sözlerle duyurdu:

“İzmir 3. İdare Mahkemesi’nden çok önemli bir emsal karar: Boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından öldürülen #HülyaŞellavcı için İçişleri Bakanlığı kusurlu bulundu. Yaşam hakkını korumadığı için tam 2 milyon 500 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmedildi.

Şellavcı ve yakınları defalarca kolluk kuvvetlerine ve ilgili mercilere başvurmuştu. 6284 uyarınca verilen koruma kararını ihlal eden eş hakkında zorlama hapsi istenmiş, karar ancak Şellavcı öldürüldükten 3 gün sonra verilmişti.

9. Yargı paketi ile #6284’e saldırmak isteyenlerin dikkatine.” (Bianet-Evrim Kepenek)

https://bianet.org/yazi/gercek-adaletin-feminist-adimlari-iki-emsal-karar-296311


Kadın İşçiye Hastanede Cinsel Saldırı İddiası

Evrensel Gazetesinden Eylem Nazlıer’in özel haberine göre, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan temizlik işçisi bir kadının mesai saatlerinde birçok kez cinsel saldırıya uğradığı iddia edildi. Saldırı, mental rahatsızlığı olan kadının hamile kalmasıyla ortaya çıktı. Gebelik sonrası ortaya çıkan cinsel saldırıya ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı ancak failler ile kadın aynı hastanede çalıştırılmaya devam ediliyor.

Hastanedeki iddialara ilişkin bilgi veren SES Şişli Şube Yöneticisi ve Hastane Çalışanı Muhsin Uysal, fail ve mağdurun hâlâ aynı alanlarda çalıştığını anlatarak “Olayı bir fail başlatıyor. Sonra görüntülerini kaydediyor. Bu videoyu elde edenler şantaj yoluyla kadına cinsel saldırıda bulunuyor. Saldırıların hepsi hastanede gerçekleşiyor. Kadın halen çalışıyor, kadını koruyucu herhangi bir önlem alınmış değil. Kadın aynı zamanda teşhir edildi. Failler ise ne açığa alındı, ne tedbiren başka bir yere görevlendirildi” dedi.

Prosedürün işletilmesi hususunda eksiklikler olduğunu ifade eden Uysal, “Özellikle temizlik personelinden sorumlu olan müdürlerin bu meseleyi yeterince ciddiye almadığını görüyoruz. Kadının başka bir hastanede çalışan ağabeyinin idareye ihbarıyla yaşananları öğrenmelerinden ihmalkar olduklarını anlıyoruz. Bu kadar zamanda emekçiyi korumak adına bir adım atılmaması mağdurun teşhir olmasına sebep olmuştur. Failler ve mağdura halen aynı yerde mesai yaptırılması akıl tutulmasıdır. Açığa alma, uzaklaştırma gibi tedbirler uygulanmamıştır. Bu durum mağdur kadının yaşam hakkını da riske atmaktadır. Müdürlerin bu kadar hassas bir konuda adli ve idari soruşturma başlatmaktan başka bir sorumluluk hissetmemesini liyakatsizliğin bir sonucu olarak değerlendiriyorum” dedi. (Ekmek ve Gül-Eylem Nazlıer)

https://ekmekvegul.net/gundem/kadin-isciye-hastanede-cinsel-saldiri-iddiasi

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation