Background

Florida’nın Kürtaj Yasağı Yürürlüğe Giriyor

Kasım ayında, eyalet kürtaj hakkını anayasal hale getirip getirmemek üzere oy kullanacak. Altı ay sonra yapılacak bu seçim sonrasında Floridalılar – Güney’in geri kalanıyla birlikte – yıkıcı bir kürtaj yasağı altında yaşayacaklar. Yaklaşık iki yıl boyunca, Florida, Güney’de kürtajın en azından bir şekilde mevcut olduğu son eyaletti (15 haftaya kadar). Şimdi, bölgede kürtaj arayanlar daha derin bir kaosa sürüklendi. A Preferred Women’s Health Center’ın yürütücü direktörü Calla Hales, Kuzey Carolina’da (kürtajın yaklaşık 12 haftada yasaklandığı bir yer) iki klinik ve Georgia’da iki klinik yönetiyor. Kuzey Carolina artık, eğer biri 12 haftalık hamilelik süresini geçmemişse kürtaj hizmetine erişebileceği en yakın eyalet durumunda. Hales, Florida’nın 6 haftadan sonra uygulanan kürtaj yasağını sürdürülemez olarak nitelendirdi.

2023 yılında, Florida 80.000 kürtaj uygulandı, bunların arasında başka bir eyaletten seyahat eden tahmini 7.000 kişi bulunmaktaydı. Eyaletin sağlık hizmetleri idaresine göre, bu yıl Florida’da yapılan 15.000 kürtajın 1.300’ü dış eyaletlerden gelen hastalar içindi. Florida’nın coğrafi izolasyonu birçok hastanın orada kürtaj almak için birden fazla eyalet sınırını geçmesi gerekeceği anlamına geliyor. Calla Hales  bu durumu, “Bu şimdi gidecek başka hiçbir yeri olmayan 80.000 kişi” (demektir), “Bunu başka bir yerde nasıl sığdıracağımızın lojistiği sadece akıl almaz değil, muhtemelen imkansızdır” şeklinde yorumladı. Yani eyalette kürtaj erişilemez olacak ve dolayısıyla, zaten kürtajın yasaklandığı komşu Güney eyaletlerindeki Güneyliler için daha da erişilemez olacak.



Kaynak: https://www.jezebel.com/not-survivable-floridas-six-week-abortion-ban-takes-effec

Manşet Foto: Shutterstock


Suudi Arabistanlı Aktivist, Kadın Haklarını “Desteklediği” Gerekçesiyle 11 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

Suudi Arabistan’da genç bir kadın hakları aktivisti , “kıyafet seçimi ve kadın haklarına verdiği destek” nedeniyle tutuklandıktan sonra terörle mücadele mahkemesi tarafından gizlice 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suudi yetkililer, Birleşmiş Milletler insan hakları yüksek komiseri’ne yaptıkları açıklamada, Manahel el-Otaibi’nin 9 Ocak’ta Suudi hükümetinin “terörist suçlar” olarak adlandırdığı suçlardan dolayı mahkum edildiğini doğruladı. Terörle mücadele mahkemesi önündeki gizli duruşmada mahkum edilen Al-Otaibi, web sitelerinin “haberler, açıklamalar, yanlış veya kötü niyetli söylentiler yayınlamak veya benzeri bir terör suçu işlemek suçundan” amacıyla kullanımını suç sayan Suudi terörle mücadele yasasıyla ilgili suçlamalardan suçlu bulundu. Terörle mücadele mahkemesindeki gizli duruşmada mahkum edilen Al-Otaibi, terör suçu kapsamında değerlendirilen haber, açıklama, yanlış veya kötü niyetli söylentiler veya benzerlerini yayınlamak için web sitelerinin kullanımını suç sayan Suudi terörle mücadele yasasıyla ilgili suçlu bulundu. Diğer suçlamaların yanı sıra Otaibi, Suudi yetkililer tarafından #societyisready olarak tercüme edilen bir hashtag kullanarak erkek vesayet kurallarına son verilmesi çağrısında bulunmakla suçlandı. Sosyal medya hesaplarında sık sık kadınların güçlendirilmesini destekleyen sertifikalı bir fitness eğitmeni ve sanatçı olan Al-Otaibi, Kasım 2022’de tutuklandı. İnsan hakları grupları, el-Otaibi’nin, Kasım 2023’ten Nisan 2024’e kadar beş ay boyunca zorla kaybedilmesinden başlayarak ağır tacize maruz kaldığını söylüyor. Ailesiyle tekrar iletişime geçtiğinde, hücre hapsinde tutulduğunu ve fiziksel tacize maruz kaldıktan sonra bacağının kırıldığını söyledi. Suudi yetkililer ise iddiaları yalanladı. Onun davası, özellikle Suudi kadınların sosyal medya hesaplarını kendilerini ifade etmek için kullandıkları için acımasız cezalara maruz kaldıkları bir dizi benzer davayı takip ediyor. Bunlar arasında 27 yıl hapis cezasına çarptırılan Salma el-Şehab, 30 yıl hapis cezasına çarptırılan Fatima el-Şeverbi, 40 yıl hapis cezasına çarptırılan Sükayne el-Aithan ve 45 yıl hapis cezasına çarptırılan Nourah el-Qahtani gibi kadınlar da yer alıyor.

Kaynak: https://www.theguardian.com/world/2024/may/01/manahel-al-otaibi-saudi-arabia-womens-rights-activist-sentenced-11-years-prison-anti-terrorism-court


Irak Eşcinselliği Suç Sayıyor

Eşcinsellik Irak’ta tabu, ancak şu ana kadar eşcinsel ilişkileri açıkça suç sayan bir yasa yoktu. Irak parlamentosu, eşcinsel ilişkilere ilişkin 15 yıla kadar hapis cezası içeren bir yasayı kabul etti. Milletvekilleri 1988’deki fuhuş karşıtı yasanın sıkılaştırılması yönünde oy kullandı. Daha önceki bir yasa tasarısında ölüm cezası bile önerildi. Yeni düzenlemeye göre trans bireyler üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabiliyor. Federal Hükümetin insan hakları komiseri Luise Amtberg (Yeşiller), Irak parlamentosunun kararlaştırdığı yasanın sıkılaştırılmasını kınadı. Amtberg, “Yasa yürürlüğe girerse, ciddi insan hakları ihlalleri yasayla meşrulaştırılacaktır. Yasada öngörülen cezalar, Irak toplumunda halihazırda en savunmasız grupları tehlikeye atıyor” dedi.

Kaynak: https://www.tagesschau.de/ausland/asien/irak-haftstrafe-homosexualitaet-100.html


Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation