Background

“Bitmeyen Mesai Değil, Haftalık 35 Saati Almaya Geldik!”

 

Kadınlar 1 Mayıs’ta Alanlardaydı

Foto: https://twitter.com/Tipli_Kadinlar

Kadınlar tüm ülkede 1 Mayıs alanlarındaydı. Asgari ücret zammı, vergide adaletin sağlanması, güvenceli çalışma, eşit işe eşit ücret, kreş talebi, haftalık 35 saat çalışma, taciz ve mobbinge karşı önlemler, Medeni Kanun, İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı Kanun gibi kazanımların korunması ve kabulü  gibi çeşitli talepler, 1 Mayıs alanlarında yankılandı.

 


“İlköğretim Çağında ‘Hayalet’ Kız Öğrenciler Var” İddiası!

Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre; “hayalet öğrenci”leri yoklamada var yazmak istemediği, bu duruma tepki gösterdiği için çalıştığı eğitim kurumundan istifa eden bir öğretmen, “Öğrenciler nasıl hayalet oluyor” sorusunu şöyle yanıtladı:

“12. sınıflar sınav kaygısı nedeniyle okula gelmek istemiyor. Kendi açılarından haklılar, okul müfredatı ile sınav sistemi uyuşmuyor. Artık açık liseye geçmek de zor. Okula belli bir ücret ödüyorlar. 12. sınıftaki hayalet öğrenciler, 09.00- 16.00 saatleri arasında dershaneye gidiyor. İşin acı yanı bu sorunun küçüklerde de yaşanması. Özellikle kız çocuklarında. Örneğin bir özel ilkokulda kayıtlı görünen kız öğrencinin okula gelmediği fark ediliyor. Yönetim ‘Böyle bir durum yok’ dese de kız öğrenci sadece sınav günleri sakallı, cübbeli adamlar tarafından okula getiriliyor, özel bir odada sınava sokuluyor ve sonra da götürülüyor. Lise son sınıfların bir gerekçesi var ama küçük yaştaki hayalet öğrencilerin tarikat baskısı altında dini eğitimle beyinleri yıkanıyor.”

Gelir kaygısı bulunan, az öğrencili özel okulların bu yola başvurduğunu anlatan öğretmen, “Veli, okul yönetimi anlaşmasıyla yürüyor. MEB de göz yumuyor. Örneğin bir son sınıfta 12 devam eden, 5 hayalet öğrenci bulunuyor. Sınıfın üçte biri gibi düşünün” diyor. Hayalet öğrencilerin bulunduğu okullardan birinde görev yapan öğretmen, “Bunu uygulayan okullarda hayalet öğrenci oranı yüzde 5-7 arasında değişiyor. Müfettişler geliyor, cezalar kesiliyor, öğretmenler durumu görüyor ama değişen bir şey olmuyor. Bu durum baskın olarak lise son sınıflarda ama bütün kademelerde var” dedi. (Cumhuriyet)


2024 Nisan Ayında 32 Kadın Erkekler Tarafından Öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Nisan 2024 Raporu yayınlandı.

Rapora göre bu ay 32 kadın cinayeti işlenmiş, 13 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 32 kadından 10’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 1’i annesinin babasıyla barışmaması bahanesiyle, 1’i kedi beslediği bahanesiyle, 1 kız çocuğu; taş attığı bahanesiyle, 1’i ekonomik bahanelerle öldürüldü. 18’inin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 18 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur.

Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?

Nisan ayında öldürülen 32 kadının 19’u evli olduğu erkek, 5’i birlikte olduğu erkek, 3’ü akrabası, 2’si tanıdığı biri tarafından, 1’i babası, 1’si kardeşi, 1’i oğlu tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların %59’u evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü!

Kadınların 18’i evinde, 4’ü sokakta, 2’si kamusal alanda, 1’i arabada, 1’i arazide, 1’i ıssız yerde, 1’i otelde, 1’i samanlıkta öldürülmüştür. Bu ay öldürülen kadınların %56’sı  evlerinde öldürüldü. 

Kadınlar en çok ateşli silah ile öldürüldü!

Bu ay öldürülen kadınların 18’i ateşli silahlarla, 11’i kesici aletle, 2’si darp edilerek, 1’i boğularak öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların %56’sı ateşli silah ile öldürüldü.” (Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu)


CHP’li Başkandan Kadın ve Mülteci Düşmanlığı

Afyonkarahisar’ın CHP’li Belediye Başkanı Burcu Köksal, 400 lira olan nikâh parasını sığınmacılar için 10 bin liraya yükselterek, kadınları haklarından mahrum kılacak biçimde resmi nikahı zorlaştıran bir uygulamaya imzasını attı.

Daha önce kentteki göçmenlere ait iş yerlerini kapatmasıyla adından söz ettiren Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, bu kez de kentte yaşayan evlilik hazırlığındaki göçmenlere yönelik fiyat uygulaması ile gündeme geldi.

Köksal, “Nikâh ücretleri için belirlenen fiyatlar geçici sığınmacılar için 25 kat olarak uygulanır ifadesini ilave ettik. Belediye nikah salonu için belirlenen 400 TL olan genel giderlerin nikâh bedelini onlar için 10 bin lira olarak uygulayacağız” açıklamasını yaptı. (T24)


13 yaşındaki kıza cinsel istismar soruşturmasında takipsizlik kararına itiraz

Ankara’da kendisini ‘dini önder’ olarak tanıtan güzellik merkezi sahibi C.U. (52) hakkında, yanında çalışan güzellik uzmanı kadının kızı R.A.’ya (16), 3 yıl önce 13 yaşındayken misafir olarak evlerinde kaldığı sırada cinsel istismarda bulunmaktan başlatılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Avukat Özge İrem Aksu, R.A.’nın korktuğu için 2 yıl sonra durumu ağabeyine anlatması ardından başlatılan soruşturma kapsamında alınan doktor raporu doğrultusunda verilen karara itiraz etti.

R.A.’nın ağabeyi ile birlikte şikayette bulunması üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. R.A., soruşturma kapsamında pedagog eşliğinde cinsel istismar olayını ayrıntılı bir şekilde anlattı. Ancak olaydan 2 yıl sonra yapılan genital muayenesinde olumsuz bir duruma rastlanmadı. Savcılık, doktor raporu doğrultusunda kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Savcılık kararından sonra R.A.’nın avukatlığını üstlenen Aksu, “13 yaşındaki bir çocuk anlatamayacağı şeyleri defalarca soruşturma aşamasında dile getirmesine rağmen kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiş. Biz yavrumuz için itirazımızı yaptık. 13 yaşında istismara uğrayan bir çocuktan bahsediyoruz. Bu kişi ailenin bir zamanlar yakını. İtirazımız doğrultusunda haklı kararın verileceğini düşünüyoruz. Dosyaya delillerimizi, dinlenmeyen tanıklarımızı, tüm videolarımızı sunduk. 13 yaşındaki bir çocuğun bedenine hiç kimse dokunamaz. Bu noktada biz hukukun gerekeni yapacağını düşünüyoruz. Etrafında birçok kişinin de bu şahıstan zarar gördüğü ve korktuğu için sessiz kaldığı bize iletildi. Evladımızın uğradığı istismarın cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Şu anda 16 yaşında olan R.A. da savcılığın kararına tepki göstererek, annesinin şüphelinin yanında çalıştığını ve aynı zamanda arkadaşı da olduğunu söyleyerek, “Ben kimseye anlatamadım. Bana ‘aramızda sır’ dedi. Sonra ağabeyim askerden döndükten sonra ona olanları anlattım. O adamın cezasının verilmesini istiyorum. Yaşadığım şeyler çok ağır. Benim gibi birçok kız çocuğu var. Bu çocuklar da aynı şeyi yaşıyor, susuyorlar çoğunlukla. Onlar da duysun, söylesinler ailelerine” ifadelerini kullandı. (Evrensel)

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation