Background

Meksika’nın Muhtemel Feminist Lideri Claudia Sheinbaum

2 Haziran’da yapılacak seçimlerde, Meksika’nın eski Mexico City Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum’un kazanarak Meksika’nın ilk kadın başkanı olması bekleniyor. Mexico City’nin eski belediye başkanı, sağcı senator Xóchitl Gálvez’e karşı anketlerde 20 puandan fazla önde. 

Kampanyalar süresince beklenen sonuçta bir belirsizlik olmamasına rağmen, seçimler, iki kadın adayın ilk kez karşı karşıya gelmesi sebebiyle Meksika’da tarihi öneme sahip. 61 yaşındaki Sheinbaum, kadın hakları savunuculuğuyla öne çıkıyor ve kadın cinayetlerinin rekor seviyelere ulaştığı bir ülkede büyük destek görüyor. Sheinbaum, öğrencilere hitap ederken “Bugün Meksikalı kadınlar prenses olmayı değil, başkan olmayı hayal ediyor” dedi. Sheinbaum, görev süresi sonunda %60’ın üzerinde popülariteye sahip olan solcu Başkan Andrés Manuel LópezObrador’un halefi olarak görülüyor.

Kaynak: https://www.lemonde.fr/en/m-le-mag/article/2024/06/01/claudia-sheinbaum-mexico-s-likely-feminist-in-chief_6673389_117.html


ABD’de “Hamile İşçiler Adillik Yasası Kuralı” Yakında Yürürlüğe Girecek

Hamile İşçilerin Adil Çalışma Yasası’nın (PWFA) nihai uygulama kuralı 18 Haziran’da yürürlüğe girecek. Ancak, 19 eyalet bu düzenlemeye karşı dava açarken, 23 eyalet de savunma yaptı. Tartışma, ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu’nun (EEOC) “hamilelik, doğum veya ilgili tıbbi durumlar” tanımına kürtajı dahil etmesinden kaynaklanıyor. Düzenleme, PWFA’nın kürtajı hamilelikle ilgili bir tıbbi durum olarak kabul ettiğini belirtirken, bu koruma yasanın metninde açıkça yer almıyordu. 17 eyalet, devletlerin uyum maliyetlerini ve egemenlik haklarını ihlal ettiğini öne sürerek dava açtı. New York Başsavcısı Letitia James, 23 eyalet başsavcısının düzenlemeyi desteklediğini açıkladı. James, işçilerin sağlıkları ile işleri arasında seçim yapmamaları gerektiğini belirtti.

Kaynak: https://www.shrm.org/topics-tools/employment-law-compliance/pregnant-workers-fairness-act-rule-takes-effect-soon-amid-litiga


Polonya Kürtajla İlgili Vicdan Maddesini Kısıtlıyor

Polonya’da vicdan haklarıyla ilgili kürtaj düzenlemesi yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, hastanelerin belirli durumlarda kürtaj yapabilecek bir doktor bulundurmasını zorunlu kılıyor. Annenin hayatı veya sağlığı tehlikedeyse veya hamilelik tecavüz sonucu meydana geldiyse kürtaj yapılabilecek.1996 yasasına göre, doktorlar dini veya ahlaki gerekçelerle bir tıbbi müdahaleyi yapmayı reddetme hakkına sahipti. Yasadaki değişiklik, doktorların vicdan haklarını kötüye kullanarak kadınların yasal kürtaj haklarını engellemesini önlemeyi amaçlıyor. Yeni düzenlemeye göre, kürtaj sağlamayan hastaneler, Ulusal Sağlık Fonu (NFZ) ile olan sözleşmelerinin feshedilmesi dahil cezalarla karşılaşacak. Vicdan hakkı, hamile bir kadının hayatının tehlikede olduğu durumlarda uygulanamayacak.

Kaynak: https://www.euractiv.com/section/politics/news/poland-restricts-conscience-clause-on-abortion/


Birleşik Krallık’ta yasama üyesi ilk siyah kadın olan Diane Abbott’un İşçi Partisi tarafından ‘men edilmesi’ Filistin savunuculuğu ile bağdaştırılıyor.

İşçi Partisi Milletvekili Diane Abbott, Filistin’e verdiği destek nedeniyle adaylıktan men edildiği iddialarıyla gündemde. Abbott, Nisan 2023’te Observer’a yazdığı mektupta antisemitizm hakkındaki yorumları nedeniyle aday gösterilmedi. Özür dilemesine rağmen, soruşturma sonucu antisemitizm eğitimi alması ve partiden uzaklaştırılması kararlaştırıldı. İşçi Partisi lideri KeirStarmer soruşturmanın sürdüğünü belirtse de Abbott adaylıktan men edildiğini açıkladı. Abbott’un uzun yıllardır Filistin yanlısı duruşu ve eylemleri nedeniyle susturulmak istendiği öne sürülüyor. Starmer’ın müttefiki olan beyaz erkek milletvekilleri ise benzer durumlarda affedilirken, Abbott’un farklı muamele görmesi eleştiriliyor.

Kaynak: https://www.middleeasteye.net/news/uk-diane-abbotts-barring-motivated-record-palestine-advocacy-campaigners-say


Dört Arjantinli kadın futbolcu protesto amacıyla kamptan ayrıldı.

Arjantin kadın milli takımının dört üyesi, Buenos Aires’te oynanacak iki dostluk maçı öncesinde ücret eksikliği ve yetersiz kamp koşulları nedeniyle milli takımdan çekildi. Orta saha oyuncusu LorenaBenítez, kaleci LaurinaOliveros ve savunmacılar Julieta Cruz ile ElianaStábile, sosyal medyada protesto ederek, kadın futboluna yatırım ve değişim çağrısında bulundular. Arjantin Futbol Federasyonu (AFA), oyuncuların açıklamaları hakkında yorum yapmadı. Federasyon Başkanı ClaudioTapia, takımın antrenmanına katıldı ve yeni bir kadro duyuruldu. Teknik direktör GermánPortanova ve bazı oyuncular, sorunların içsel olarak ele alınması gerektiğini belirtti. Çekilen dört oyuncu, sosyal medyada siyah-beyaz fotoğraflarla ayrıldıklarını duyurdu. Benítez, geçen hafta iki gün boyunca kahvaltı ve öğle yemeği verilmediğini ve oyuncuların “para yok” denilerek sadece sandviç ve muzla idare ettiğini söyledi. Maçların yerel olarak oynanması nedeniyle oyunculara günlük harçlık verilmedi. Ayrıca, oyuncuların ailelerinden maç bileti için 5,000 peso isteneceği belirtildi.

Kaynak: https://www.nytimes.com/athletic/5528504/2024/05/30/argentina-women-protest-soccer/


İsveç’te sağlık personelinin taleplerine direnç: “Çoğunlukla kadın olmamızla ilgili”

Vårdförbundet, İsveç Sağlık Profesyonelleri Derneği tarafından başlatılan işe alım ve fazla mesai yasağı, sendika ile işverenler – İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Derneği ve Sobona – anlaşmaya varmazsa, önümüzdeki hafta birkaç hastanede greve dönüşebilir. Uppsala Üniversitesi Hastanesi’nde hemşire olan LinaOcampo Daza, bu eylemi destekliyor ve “Mesleğimize değer verilmemesi, çoğunlukla kadınların bu meslekte çalışmasıyla ilgili” diyor. Ancak Uppsala Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Johan Lugnegård, Uppsala Bölgesel sağlık otoritesi ile sağlık profesyonelleri derneğinin fazla mesai tanımında farklı görüşlere sahip olduğunu belirtiyor.

Kaynak: https://sverigesradio.se/artikel/resistance-to-health-staff-demands-has-to-do-with-that-were-mostly-women

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation