Background

Engelli Kadınların Sağlık Hizmetlerine Erişimdeki Engeller

ABD Hastalık Kontrol Merkezi’ne (CDC) göre,  engelli kadınlar sağlık hizmetlerine erişimde daha büyük eşitsizlikler yaşıyorlar. Tıpta ayrımcılık yaygın olup, belgelenmiştir:

  • Daha az tıbbi araştırma: Kadın, interseks ve trans bedenler için. 
  • Gecikmiş teşhisler: Danimarka’da yapılan bir araştırma, kadınların vakaların %72’sinde teşhis için erkeklerden daha uzun süre beklediğini buldu.
  • Yetersiz semptom rahatlaması: Doktorlar kadınların belirtilerine ilişkin anlattıklarına inanmadıklarında (ki bu sıklıkla ortaya çıkar), belirtileri hafifletebilecek ilaç veya tedavi sağlamazlar. 

Cinsiyet yanlılığı aynı zamanda daha yüksek hasta istismarı, ihmali ve ölüm vakalarına da yol açabilir, çünkü doktorların eylemleri (veya eylemsizlikleri) kadın hastalar için daha yüksek risklere neden olur.

Tüm kadınlar sağlık bakımında önyargılarla mücadele etmek zorunda olsa da bunun engelliler üzerindeki etkisi daha kötü. Sağlık hizmetlerine eşit erişimi zorunlu kılan Engelli Amerikalılar Yasası (ADA) ve 2008 tarihli ADA Değişiklik Yasası’na rağmen,  The Journal Health Affairs dergisinde yapılan bir çalışmada belirtildiği gibi, engelli kişiler hâlâ sağlık hizmetlerine erişim ve kalite açısından eşitsizlikler yaşamaktadır.

Hekimlerle odak grupları ve belgelenmiş araştırmaları içeren çalışma, doktorların “genel olarak tıp pratiğinin talepleri ve özel olarak 1990 tarihli Amerikalılarla Engelliler Yasası’nın gereklilikleri karşısında bunaldıklarını; özellikle de düzenlemeler için kendilerine yeterli geri ödeme yapılmadığını hissettiklerini” buldu. Birçok katılımcı ayrıca “engelli insanlara karşı açık önyargılarını iletti ve onları muayenehanelerinden çıkarmak için stratejiler tanımladı.”

Bu önyargı, üreme ve cinsel sağlık söz konusu olduğunda engelli kadınların sağlık sonuçlarını da azaltabilir. Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde (JAMA) yayınlanan  Engelli Kişiler Arasında Üreme Sağlığı Hizmetlerine Erişim adlı bir çalışmada belirtildiği gibi,  “engelli kişilerin engelli olmayanlara göre orantısız bir şekilde daha fazla sağlıksız olma, daha fazla sağlık hizmetine ihtiyaç duyma ve jinekolojik kanserlere yakalanma olasılıkları daha yüksekken, jinekolojik kanser taramaları ve zamanında ve tutarlı doğum öncesi bakım alma olasılıkları daha düşüktür.” 

Engelli kadınlara yönelik sağlık hizmetlerine yönelik engeller göz önüne alındığında, sınırlı fiziksel erişim büyük önem taşıyor. The Journal Health Affairs  araştırmasındaki yirmi iki katılımcının tümü,  engelli insanlara sağlık hizmeti sağlamanın önünde fiziksel engeller olduğunu bildirdi. 

Kaynak: https://www.urevolution.com/blogs/magazine/disability-rights-movement-poc


Gazze’de En Az 557.000 Kadın, Gıda Güvensizliğiyle Karşı Karşıya

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta çadırlarında bir kase fasulyenin etrafında oturan bir aile görülüyor. Fotoğraf: UNICEF/Abed Zagout

Entegre Gıda Güvenliği Faz Sınıflandırması’nın (IPC) yeni raporuna göre, devam eden çatışmalar devam ettiği ve insani yardım erişimi kısıtlı kaldığı sürece Gazze Şeridi’nde yüksek kıtlık riski devam ediyor. Gıda güvensizliği Gazze’deki kadınları birçok yönden etkiliyor. BM Kadın Birimi, Gazze’de en az 557.000 kadının ciddi gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğunu ve kendilerini geçmişteki ve yeni, cinsiyete dayalı güvenlik açıklarıyla karşı karşıya bulduklarını tahmin ediyor. Bu durum, özellikle başkalarını beslemeyi kendileri yerine önceliklendiren ve erkeklerle karşılaştırıldığında gıdaya erişimde daha fazla zorluk yaşadıklarını bildiren, çoğu kişinin çocuklarının doymasını sağlamak için öğün atlamasına veya alımını azaltmasına yol açan anneler ve yetişkin kadınlar için endişe vericidir. Çatışmaların ortasında kadınların bakım yükü artıyor, hizmetlere erişimleri kısıtlanıyor, sağlıkları ve gıda güvenlikleri tehlikeye giriyor ve cinsiyete dayalı her türlü şiddete maruz kalma riskleri artıyor.

BM Kadın Birimi’nin Gazze Şeridi’ndeki insanlara yönelik yakın zamanda yaptığı ankete göre, gıda güvensizliğinin Gazze’deki kadınları nasıl etkilediğini açıklayan beş temel gerçek şöyle :

  1. Bakım yükü: Kadınlar, özellikle çadırlarda ve aşırı kalabalık evlerde artan bakım ve ev içi sorumluluklara katlanırken, bir yandan da çocuklarının fiziksel ve zihinsel sağlığını korumakta zorlanıyor. Ankete katılan erkek ve kadınların yüzde yetmiş yedisi, beslenme ve fiziksel bakım da dahil olmak üzere çocuklara bakmanın öncelikle annenin sorumluluğunda olduğunu bildirdi.
  2. Fiziksel sağlık ve kilo kaybı: Gazze’de gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme oldukça yaygın. BM Kadın Birimi’nin görüştüğü 10 kadından yedisi son 30 gün içinde kilo verdiğini ve yarısından fazlası sık sık baş dönmesi yaşadığını bildirdi.
  3. Gıda yardımı: Kadın katılımcıların yüzde 80’inden fazlası temel gıda kaynağı olarak gıda yardımına güveniyor, ancak yüzde 87,3’ü gıda yardımının aile büyüklüğüne göre adil bir şekilde dağıtılmadığına inanıyor. BM Kadın Birimi tarafından toplanan daha önceki kanıtlar, annelerin çocuklarını beslemek için öğünleri atlayarak genellikle en son ve en az yemek yediğini ileri sürüyor. Ayrıca yüzde 83,5’i yardımın hane halkının ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtti.
  4. Gebelik, doğum ve doğum sonrası komplikasyonlar: Hamile ve emziren kadınlar yetersiz tıbbi bakım ve beslenme nedeniyle artan sağlık riskleriyle karşı karşıyadır. Hamile kadınların yüzde yetmiş altısı anemi olduğunu bildirmiş ve yüzde 99’u gerekli besin ürünlerine ve takviyelere erişimde zorluklarla karşılaşmıştır, bu da anne ve bebek sağlığını tehlikeye atmaktadır. Emziren annelerin bulunduğu haneler arasında yüzde 55’i emzirme yeteneklerini engelleyen sağlık sorunları bildirmiş ve yüzde 99’u yeterli anne sütü sağlamada zorluklarla karşılaşmıştır, bu da bebeklerin hayatta kalmasını, büyümesini ve gelişimini tehlikeye atmaktadır.
  5. Mutfağa erişim ve güvenli olmayan pişirme yöntemleri: Katılımcıların yalnızca üçte biri yemek pişirebilecekleri bir mutfağa erişimi olduğunu bildirdi. Ayrıca yüzde 69’u ahşap ve diğer atık malzemelerin kullanılması gibi sağlık risklerini artıran güvenli olmayan pişirme yöntemlerine güveniyor. Geleneksel olarak yemek hazırlama işini üstlenen kadınlar, tehlikeli duman ve kirletici maddelere maruz kalıyor, bu da solunum ve diğer sağlık sorunlarına yol açıyor.

Kaynak: https://www.unwomen.org/en/news-stories/news/2024/06/at-least-557000-women-in-gaza-are-facing-severe-food-insecurity 


Kürtaj Yasağı Yenidoğan Ölümlerini Arttırıyor

JAMA Pediatrics’te yayınlanan yeni bir araştırma, Teksas’ta 2018 ile 2022 yılları arasında bebek ölüm oranlarını diğer 28 eyaletteki bebek ölüm oranlarıyla karşılaştırdı. Çalışma, Teksas’ta bebek ölümlerinin kürtaj konusunda önemli kısıtlamalar getiren ve uygulamayı zorlaştıran bir yasanın (SB 8)  yürürlüğe girmesinden sonraki yıl (Eylül 2021) %13 arttığını, ancak aynı dönemde bebek ölümlerinin ülke çapında sadece %2 arttığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar ayrıca, bazıları yaşamla bağdaşmayan doğuştan anomalilerle doğan bebeklerin sayısının Teksas’ta bu dönemde yüzde 23 oranında arttığını, ülke genelinde ise yüzde 3 oranında azaldığını tespit etti. SB 8, ciddi fetal anormallik vakalarında bile kürtajı yasaklıyor; bu, trajik vakalarda hamilelerin yaşanmaz gebelikler taşımaya zorlanacağı ve doğumdan hemen sonra olmasa da kısa süre sonra ölebilecek bebekleri doğuracağı anlamına geliyor.

Kaynak: https://www.jezebel.com/more-newborns-are-dying-because-of-texas-abortion-ban


Guatemala, LGBT Onur Yürüyüşçülerinden ‘İyi Tavırlar’ İstedi

REUTERS/Sandra Sebastian

Guatemala’nın en yüksek mahkemesi, bir avukatın yürüyüşü yasaklama ve çocukların katılmasını engelleme girişiminin ardından, Cuma günü bu yılki yıllık LGBT onur yürüyüşünde “iyi tavırlar” gösterilmesi ve yetkililerin ahlaki değerleri koruması çağrısında bulunan bir karar yayınladı.

Nüfusunun büyük çoğunluğu Katolik olan 17 milyonluk Guatemala, Latin Amerika’da eşcinsel evlilikleri veya medeni birliktelikleri yasal olarak tanımayan birkaç ülkeden biri.

Yürüyüşün gerçekleştirilebileceğine karar veren Guatemala Anayasa Mahkemesi, yürüyüşe katılanları barışçıl protesto etmeye çağıran ve “özellikle çocuk ve gençlerin manevi ve ahlaki toplumsal değerlerinin korunması” çağrısında bulunan bir emir yayınladı.

Yürüyüşü yasaklamak isteyen avukat Roberto Antonio Cano, geçit töreninin “çocukların ahlaki ve bütünsel gelişimine aykırı olan ahlaksız, cinsel ve ahlaksız sahneler içerdiğini” savundu.

Kaynak: https://www.reuters.com/world/americas/guatemala-asks-lgbt-pride-marchers-have-good-manners-after-bid-ban-event-2024-06-28/

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation