Yazar: Kadın Vardiyası

TÜİK verilerine göre; Türkiye’de 2004 yılında 91 bin 22 olan boşanma sayısı 2023’te yüzde 89 artarak 171 bin 881’e yükseldi. 2004’te 615 bin 557 olan evlenen çift sayısı ise 2023’te 565 bin 435’e geriledi. Boşanmalarda en büyük neden, 165 bin 51 ile geçimsizlik oldu. 2004-2023 yıllarını kapsayan süreçte 1000 nüfus başına düşen evlenme sayısını ifade eden ‘kaba evlenme hızı’ yüzde 37 düştü, ‘kaba boşanma hızı’ yüzde 49 arttı. Kaba evlenme hızı 2004’te yüzde 9,10’dan 2023’te yüzde 6,63’e geriledi, kaba boşanma hızı ise yüzde 1,35’ten yüzde 2,01’e yükseldi. Kadınlarda 30-34, Erkeklerde 35-39 Yaşlarda Boşanma Fazla Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 2023…

daha fazla oku

Yazar: Judy Cox Çeviren: Berna Kartal Nisan 1871’de, Paris Komünü kurulduktan üç hafta sonra, Fransa’nın başkentinin duvarlarında bir afiş belirmeye başladı: Kadın vatandaşlar, mevcut sosyal düzenin kendi içinde fakirliği ve özgürlük ile adaletin topyekûn ölümünü barındırdığını biliyoruz… Tehlikenin yakında ve düşmanın Paris kapılarında olduğu bu anda tüm halk, bütün ayrıcalık ve eşitsizlikleri bitiren Komün’ü desteklemek için birleşmeli. Komün için ölmeye hazır olan bütün kadınların saat 20.00’da Salle Larched, Grand Café des Nations, 74 Rue de Temple’deki buluşmaya katılması teşvik edilmişti. Çamaşırcı, terzi, ciltçi ve şapkacı kadınlar bu buluşmaya katılıp yeni bir örgüt kurdular; “Kadınlar Birliği”. Kadınlar Birliği, 1864 tarihinde…

daha fazla oku

Afgan Kadınlar Taliban’a Şarkılarla Direniyor:‘Son Meşale’ İnternette ‘Son Meşale’ adıyla bir hareket başlatan Afgan kız kardeşler, Taliban yönetiminin kadınlar üzerinde uyguladığı baskılara karşı çıkmak adına burkaları ile şarkı söyleyerek direniyorlar. “Ağzım zehirle doluyken nasıl baldan bahsedebilirim? Yazık ki ağzım zalim bir yumrukla parçalandı… Bir gün bu kafesi kıracağız. Bu tecritten kurtulun ve neşeyle hep birlikte şarkı söyleyin.” Afganistan’da iki kız kardeş, Taliban yönetiminin kadınlar üzerinde uyguladığı baskılara karşı çıkmak adına yaşamlarını tehlikeye atarak burkaları ile şarkı söylüyor. İki kız kardeş, Taliban’ın 1996 yılında iktidarı ele geçirdiği dönemde gerçekleşen gösterilerde kaleme alınan ve ülke genelinde büyük ölçüde tanınan Nadia Anjuman’ın bir…

daha fazla oku

8 Mart haftası: Dünyada kadınlar sokağa çıktı Pakistan’dan Irak’a savaşın gölgesindeki Gazze’den Azerbeycan’a Bakü’ye dünyanın pek çok yerinde milyonlarca kadın 8 Mart için sokağa çıktı. Pakistan, İslamabad’da sosyalist feminist kadın örgütü Women Democratic Front gösteriler sırasında polisin şiddetine maruz kaldı.  İtalya, Milano’da kürtaj haklarını sembolize eden mor bandanalı kadın göstericiler sokaklardaydı. Ukrayna, Kiev’de kadınlar hak ihlallerine ve cinsiyetçi politikalara karşı bir araya geldiler. Almanya, Berlin’deki gösterilerde kadınlar için daha iyi çalışma koşulları talebi öne çıktı. Irak, Bağdat’ta şehrin en merkezi alanında (Al-Mutanabbi) kadınlar bir araya geldi. İngiltere Londra’da kadın göstericiler Damızlık Kızın Öyküsü’ndeki (The Handmaid’s Tale) kostümlerle sokaktaydı. Fransa, Paris’te…

daha fazla oku

“Genelde kuryeler, özelde kadın kuryeler için etkin bir örgütlenme acil olarak gerekiyor. Sayımız gittikçe artıyor bir araya gelemiyoruz. Çünkü çok yoğun çalışıyoruz. Aslında çok fazla derdimiz var. Daha fazla mola, daha yüksek paket ücreti, riskli yerlere gitmenin tercihimize bırakılması… gibi çok fazla konu var. Trafikte, paket teslim ettiğimiz yerlerde tacize uğruyoruz.” Özellikle COVID19 salgınından sonra kuryelik yaygın bir iş haline geldi ve tükettirme üzerine kurulu kapitalist sistem devam ettiği sürece belli ki yaygınlaşmaya da devam edecek. Ancak henüz bir meslek olarak görülmediğinden çokça da sorunlar barındıran bir alan. Alan yaygınlaştıkça kadın kuryeler de bu alanda iş yapmaya başladı. Kadın Vardiyası…

daha fazla oku

Soluk pembe döpiyesiyle Meclis’e giderken yapacağı konuşmayla beraber, Manisa’nın dağ köylerinde tanıdığı emekçiler aklındaydı, kim bilir?  1 Mayıs 1910’da doğmuştu, ne tesadüf! Fransız Okulu ve Amerikan Kız Koleji yıllarını hatırlıyor, İngilizce öğretmeniyken tanıştığı Sıdıka Hanım ve Ruhi Su türküsü dolaşıyordu yeşil ağaçlı Ankara sokaklarında. Dinleyin arkadaşlar, bir atasözümüz var…  Ne güzel kimliklerdi taşıdığı: İlk kadın öğretmen, ilk kadın sosyolog, ilk kadın parti başkanı ve tabi üniversitede bilim insanı.  Michigan Üniversitesindeki doktora çalışmasında, 35 yaşından sonra, çalışan kadın oranındaki azalmayı, evlenmelerine bağlamıştı. Türkiye de benzerdi. Neredeyse 30 yıl önce okuduğu kadın yazarlara ait altı roman da hep ağlatmak için yazılmıştı. Sadece…

daha fazla oku