Background

Dünyadan ve Türkiye’den Kadın Gündemleri

Afgan Kadınlar Taliban’a Şarkılarla Direniyor:‘Son Meşale’

İnternette ‘Son Meşale’ adıyla bir hareket başlatan Afgan kız kardeşler, Taliban yönetiminin kadınlar üzerinde uyguladığı baskılara karşı çıkmak adına burkaları ile şarkı söyleyerek direniyorlar.

“Ağzım zehirle doluyken nasıl baldan bahsedebilirim? Yazık ki ağzım zalim bir yumrukla parçalandı… Bir gün bu kafesi kıracağız. Bu tecritten kurtulun ve neşeyle hep birlikte şarkı söyleyin.”

Afganistan’da iki kız kardeş, Taliban yönetiminin kadınlar üzerinde uyguladığı baskılara karşı çıkmak adına yaşamlarını tehlikeye atarak burkaları ile şarkı söylüyor.

İki kız kardeş, Taliban’ın 1996 yılında iktidarı ele geçirdiği dönemde gerçekleşen gösterilerde kaleme alınan ve ülke genelinde büyük ölçüde tanınan Nadia Anjuman’ın bir şiirini besteleyip şarkı olarak söyleyerek eylemlerini başlattı. (SES eşitlik, Adalet, Kadın Platformu)

Lübnan’da Kadınlar Gazze İçin Yürüdü: ‘Gazze’siz Bir Feminist Mücadele Yok’

Lübnan’da UNWomen önünde bir araya gelen kadınlar, Gazze’deki kadınlar için eylem yaptı.

Filistin özgürleşmeden kadınların özgürleşemeyeceği, ve tüm sömürgeci, askeri ve baskıcı rejimlere karşı direnmeden ataerkil otoriteyle mücadele edilemeyeceğini ifade eden kadınlar, “Gazze’siz bir feminist mücadele yok” sloganı attı. (Gazete Duvar)

Menstrüasyon, Annelik ve Menopoz Bir İşçi Sağlığı Meselesidir.

Uluslararası Hizmet Sendikası (UNI Global ) bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, bir Fırsat Eşitliği Kampanyası başlattı.  Bu çerçevede, işçi sağlığı ve iş güvenliği meseleleri olarak menstrüasyon, annelik ve menopoz farkındalığına yönelik çalışmaların artırılması amacıyla hazırladıkları serinin ilk kılavuzunu yayımladı. (Kadın İşçi, Serap Güre)

İşyerlerinde regl sağlığı konusundaki sessizliği bozmak, regl iznini, annelik ve lohusalık haklarını gündeme getirmek, menopoz sürecinde destekleyici önlemler alınmasını talep etmek kampanyanın konuları arasında yer alıyor.

Fransa’da 2024’ün ilk iki ayında 31 kadın öldürüldü

Fransa’da 2024 yılının ilk iki ayında 31 kadın erkekler tarafından katledildi. Kadın cinayetlerini açıklayan Noustoutes isimli kadın kolektifinin raporuna göre, her geçen sene kadına yönelik şiddetin arttığı Fransa’da 2023 yılında 134 kadın öldürülmüştü.

Bazı raporlara göre ise Fransa’da her yıl ortalama 200 kadın da maruz kaldıkları şiddetin bir sonucu olarak intihar ediyor.

Her yıl ortalama 18 ila 75 yaş arasındaki 213 binin üzerinde kadın, eşi (partneri, resmi nikahlı eşi, erkek arkadaşı) veya eski eşi tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakıldığı belirtildi. Bu mağdurların yüzde 29’unun 18-29 yaşları arasında olduğu açıklandı. (Ekmek ve Gül-Kıvanç Demir)

Eski sevgilisini bıçaklayan Ülkü Ocakları sorumlusunun “siyasi düşmanları bulunmakla” savunmasına indirim

T24’ten Sibel Yükler’in haberine göre, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü 4. sınıf öğrencisi ve okulun Ülkü Ocakları sorumlusu Necip Mert Yalçın (24), 11 Ocak 2023’te kütüphaneden çıkıp evine gitmek üzere olan eski sevgilisi E.M.’nin (22) yolunu kesti. İddiaya göre, Yalçın, kendisiyle görüşmek istemeyen, öldürmekle tehdit ettiği E.M.’yi darp etmeye başladı. E.M.’yi cebinden çıkardığı çakıyla boynundan ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaraladı. Beş yerinden bıçaklanan E.M., hastaneye kaldırıldı. E.M. önce yoğun bakıma kaldırıldı, bir hafta hastanede yattıktan sonra taburcu edildi.

Mahkeme, Kasım 2023 tarihli son duruşmada, Yalçın’ın “kasten öldürme teşebbüs”ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına, ancak “suçun işleniş şekli, öldürmeye yönelik eylem sayısı” nedeniyle 14 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, son olarak “sanığın suçun işlenmesinden sonraki tutum ve davranışları ile yargılama sürecinde gözlemlenen olumlu hal ve hareketleri” gerekçesiyle takdiri indirimine giderek, 11 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Eski sevgilisini beş yerinden bıçaklayan Ülkü Ocakları sorumlusuna takdir indirimi de yetmedi, dava yeniden görülecek.

Agrobay işçisi kadınlar 18 Mart’ta Ankara’ya yürüyor: “39 işçinin üç kuruş alacağını bir patrona ödetemeyenlere verecek oyumuz yok, soracak hesabımız var”

Sendikalı oldukları için işten atılan Agrobay işçisi kadınlar hakları için aylardır mücadele ediyor. Direnişleri devam eden kadınlar yerel seçimlere giderken 18 Mart’ta Ankara’ya yürüyecek.

Tüm kamuoyunu Bergama’dan Ankara’ya yapılacak yürüyüşe destek olmaya çağıran işçiler “39 işçinin üç kuruş alacağını bir patrona ödetemeyenlere verecek oyumuz yok, soracak hesabımız var” diyor.

Corpus Dergi’den ‘Otoriter Popülizm ve Toplumsal Cinsiyet’ söyleşisi

Corpus Dergi’nin “Otoriter Popülizm ve Toplumsal Cinsiyet” başlıklı söyleşisi, Ankara’da Mülkiyeliler Birliği’nde 3 Mart günü düzenlendi. Söyleşide konuşmacı olarak yer alan siyaset bilimci ve yazar Alev Özkazanç, “Otoriter popülist rejimler, neoliberalizmin yol açtığı yaygın toplumsal çözülmeye ve hoşnutsuzluklara hitap etmektedir. Bu sağcı yükselişin kurucu bir parçası da, toplumsal cinsiyet eşitliği karşıtı har8eketlerdir” şeklinde konuştu.

Toplumsal cinsiyet ve feminizm üzerine çalışmalarıyla tanınan siyaset bilimci Alev Özkazanç’ın konuşmacı olduğu, Corpus Dergi’nin “Otoriter Popülizm ve Toplumsal Cinsiyet” başlığıyla düzenlediği söyleşi 3 Mart’ta Mülkiyeliler Birliği’nde gerçekleşti. (ileri Haber)

HÜDAPAR Milletvekili Serkan Ramanlı, HÜDAPAR’dan korkan kadınlara ‘espri’ yaptı:

“Biz demokratız. Vallahi hangi renk çarşaf giyeceğinize karışmayacağız.”

Şımarık şeriatçı vekil Ramanlı, espiri adı altında tüm kadınlara çarşaf giydireceklerini ima etti. Kadının kıyafeti, kamusal varlığı, eğitim, yaşam ve çalışma hakkı mücadelelerle kazanılmıştır. Bedenimize, özgürlüklerimize, saçımızın teline kimse karışamaz! Ramanlı’nın bu hadsiz açıklamasına karşı kadınlardan tepki yağdı. 

Mersin’in Tarsus İlçesi’nde boşandığı Mustafa Yıldır tarafından öldürülen #MerveBayer in annesi Hatice Kurt kızının gelinliğini yaktı.

Anne Hatice Kurt kadınlara şöyle seslendi: “Kefen oldu bu gelinlik kefen. Evlenirken 20 kere 30 kere düşünün. Düşünün kızlar kimse kendine eziyet ettirmesin. Evli olsanız bile kendinize eziyet ettirmeyiniz, yardım isteyin. Bu gelinlik size mesaj olsun. Kötü iyi olmaz, bunu unutmayın”

TİP adayı Yağmur Yalçın: “Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak HPV aşısını ücretsiz olarak uygulayacağımız projemiz hazır.”

TİP Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yağmur Yalçın 4 Mart HPV Farkındalık Günü kapsamında , her yıl 1250 Kadının HPV nedeniyle hayatını kaybetmekte olduğunu ifade etti. Yalçın sözlerini,  “buna göz yummayacağız. Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak HPV aşısını ücretsiz olarak uygulayacağımız projemiz hazır.”  olarak sürdürdü.

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation