Background

Gambiya Kadın Sünneti Yasağını Kaldırmayı Tartışıyor

“Gambiya’da 2015’ten beri kadın sünneti olarak bilinen genital sünnet yasak. Ancak Gambiya’da parlamento tekrar bu yasağı iptal etmeyi tartışıyor. 

Mart ayının ortasından bu yana parlamento binasının çevresindeki gürültü hiç dinmedi. Kadın sünneti karşıtları ve destekçileri sloganlarıyla birbirlerini bastırmaya çalışıyor.  (…) ‘Bu yasanın kaldırılmaması gerektiğini açıkça belirtmek için buradayız. Çünkü bunun bu ülkedeki kadınlar ve genç kızlar için ciddi tıbbi sonuçları olacaktır.’ ifadesini kullanan ve kadın hakları için mücadele eden Juana Mendy, genital sakatlamanın hem zihinsel hem de fiziksel açıdan ciddi hasar ve acılara neden olabileceğine dair yeterli tıbbi kanıt olduğunu açıkladı. 

Milletvekili Almameh Gibba ise, bu yasağın çoğunluğu Müslüman olan nüfusun kendi kültürlerini ve dinlerini özgürce yaşamalarını engellediğini savundu: “Sünnet, İslam’ın değerleri ve geleneği tarafından desteklenen, kültürel açıdan önemli bir uygulamadır.” 

Öte yandan dünya çapındaki pek çok kadın hakları aktvistiyse bu kanlı uygulamanın dayanağı olarak ne Kur’an’ın ne de kültürün dayanak olarak gösterilemeyeceğini savunmaya devam ediyor.”1


İran İslam Rejimi Kadınlar Üzerinde Yıldırma Politikalarından Vazgeçmiyor!

Tahran polis şefi geçtiğimiz cumartesi yaptığı açıklamada İranlı kadınların, önümüzdeki günlerde peçe takmayı reddettikleri takdirde daha çok cezaya hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti. Öte yandan İran’da Amini’siz geçen yılların ardından kadınlar dini düzenlemelerle getirilen kıyafet kontrollerine giderek uymamakta kararlılar. 

(Fotoğraf: The Jerusalem- Mahsa Amini prostestoları sonrasında İran’da giderek daha çok kadın dini rejimin kıyafet kurallarına başkaldırıyor.)

“1979’daki İslam Devrimi’nden bu yana İran’da kadınlar siyasal rejim tarafından toplum içinde saçlarını örtmek zorunda bırakılıyorlar. Ancak Mahsa Amini protestolarıyla beraber İran’da yükselen kadın hareketi, giderek daha fazla sayıda kadının bu kurala uymaması adına cesaret vermekteydi. 

Geçtiğimiz hafta, İran polisi başı açık kadınlara yönelik kontrollerin arttırıldığını duyurdu. İran’ın başkentinin polis şefi Abasali Mohammadian Cumartesi günü devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Tahran ve diğer eyaletlerde polisin ‘peçe takmamayı teşvik eden kişilere karşı harekete geçeceği’ uyarısında bulundu. Daha önce başı açık görünen kadınlar için ise ‘giderek daha fazla gözlemlenecek ve zulüm görecekler’ ifadelerini belirtti.”2

Yeni uygulama kapsamında kent merkezlerine pek çok kamera yerleştirileceği ve kıyafet kurallarına uymayanların tespit edilerek cezanlandırılacağı duyuruldu. 


3 Gün İçinde 8 Kadın Cinayeti: Farklı Failler, Aynı Amaçlar

“Viyana’da aynı gün içinde 5 kadın cinayeti işlenirken, Almanya’da üç gün sonra 4 farklı ataerki motifli cinayet işlendi. Bu suçlar münferit suçlar değil, aksine sistematiktir.” – Julia Wolf

Avrupa’da yaşanan kadın cinayetlerindeki artış, kamuoyu ve alternatif basında sıklıkla gündem olmakta. Geçtiğimiz haftalarda Perspektive’in yayımlamış olduğu haberde özellikle Avusturya ve Almanya’da yaşanan bu artışa dair yapılan yorumlarda kadın cinayetlerinin dünyanın hiçbir yerinde münferit olmadığı, aksine sistematik olduğu belirtildi.

“23 Şubat’ta Avusturya’da bir günde beş kadın cinayeti işlendi. Viyana’da üç kadının 27 yaşındaki bir erkek tarafından vahşice öldürüldüğü iddia edildi. Üç ceset Viyana’daki bir genelevde bulundu, şüpheli fail olay yerinden çok uzak olmayan bir yerde elinde bir silahla yakalandı. Aynı gün, Avusturyalı bir muhasebecinin karısını ve on üç yaşındaki kızını boğarak öldürdüğü iddia edildi. Şüpheli daha sonra ölü bulundu.

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde bir Bundeswehr askerinin 29 Şubat gecesi dört kişiyi vurarak öldürdüğü iddia edildi. Öldürülenlerin tamamı, kendisinden ayrılan eski ortağının çevresindendi. Öldürülenlerin arasında eski eşinin 30 yaşındaki partneri, 55 yaşındaki annesi, 30 yaşındaki kız arkadaşı ve onun 3 yaşındaki kızı da bulunuyor. Şüpheli daha sonra polise teslim oldu. Yaşanan cinayetlerden kısa bir süre önce eski eş, kendisini ve eşini tehdit ettiği için faili ihbar ettiğini belirtti. Bunun üzerine federal polis bir  “olası tehlike görüşmesi” gerçekleştirdiğini belirtti.”3

Perspektive Gazetesi aynı yazısında sistemin işleyişine dönük eleştirilerde bulundu:

“Bu Sistem Bize Yardımcı Olamaz: Örgütlenmeliyiz!

Savaş, kriz ve enflasyon zamanlarında yaşıyoruz – bunların tümü kadına yönelik şiddeti besleyen koşullar. Kadınlar ekonomik bağımlılığa mecbur ediliyor ve şiddet vakaları yoğunlaşıyor. Aynı zamanda, kadın sığınma evleri ve destek merkezleri büyük ölçüde yetersiz finanse ediliyor. Federal hükümetin bütçesindeki kesintiler süphesiz bu koşulları kadınlar açısından daha da zorlaştıracaktır. Ayrıca devletin koruyucu önlemlerinin de yeterli olmadığı görülmektedir. Bunu Aşağı Saksonya’daki örnekte açıkça görebiliyoruz. Eski eş polise başvurmuş ve önleyici bir tedbir alınmış olsa da, tedbirler ne tehditleri azaltır ne de geri adım attırır niteliktedir. Kadınlar sıklıkla şiddete maruz kalmakta ancak bunu kanıtlayamamakta ve beyanlarına da çoğu vakada inanılmamaktadır. Kadınların tehdit edildiklerinde öncelikli olarak polise başvurduğunu biliyoruz. Ancak, herhangi bir koruma alabilmeleri ve polisin müdahalesi için delil gerekli sayılmaktadır. Ve o zaman bile, bu koruyucu önlemler çoğu durumda yeterli değildir. Dolayısıyla, bizi ataerkil şiddetten koruması için bu devlete güvenemeyeceğimizin farkına varmalıyız!”


Avrupa Birliği Parlamentosu Kürtajın Temel Bir Hak Olması İçin Çağrıda Bulundu!

Avrupa Parlamentosu vekilleri kürtaj hakkının Temel Haklar İlkesi kapsamında yer almasını talep ediyor. Ancak bunun için 27 üye devletin tamamının oy birliğine ihtiyaç duyuluyor. Avrupa Parlamentosu kürtaj hakkının AB Temel Haklarına dahil edilmesi yönünde görüş bildirdi ve AB üye ülkelerinde 2000 yılında kabul edilen Temel Haklara, bedensel olarak kendi kaderini tayin etme hakkının dahil edilmesi çağrısında bulunan bir karar tasarısı  hazırlandı. Fakat bu karar tasarısı için 336 milletvekilinin çoğunluğu lehte oy kullanırken, 163’ü aleyhte oy kullanmış, 39’u ise çekimser kalmıştır. 

Bu hak, güvenli ve yasal kürtaj da dâhil olmak üzere cinsel sağlık ve üreme sağlığına ücretsiz, bilinçli, kapsamlı ve evrensel erişimi de kapsamakta ve kürtajın tüm AB ülkelerinde tıp eğitiminin zorunlu bir parçası haline getirilmesini savunmaktadır. Önergeye göre, özellikle yoksul insanların doğum kontrol yöntemlerine ve aile danışmanlığına erişimi sağlanması talep ediliyor. Değişiklikler için tüm AB üye ülkelerinin oy birliğine ihtiyaç duyulmaktadır ve parlamento önergesi bağlayıcı değildir.

Almanya’dan Önergeye Destek

Öneri Sosyal Demokratlar, Liberaller, Yeşiller ve Sol Parti’nin yanı sıra Avrupa Halk Partisi’nin (EVP-Europäischen Volkspartei) Muhafazakâr-Hıristiyan Demokratlar grubuna mensup bazı İsveçli milletvekilleri tarafından sunuldu. Almanya’dan destek kararında bulunan siyasetçiler arasında Katarina Barley (SPD) ve Terry Reintke (Yeşiller) de bulunuyor. Her ikisi de yaklaşan Avrupa seçimlerinde önde gelen adaylar. Reintke oylamanın ardından yaptığı açıklamada “Kürtaj hakkı sadece Atlantik’in diğer yakasında kısıtlanmıyor, kadınların yasal ve güvenli kürtaj hakkı AB’de de tehdit altında” dedi. Fransa örneğini takip etmenin ve AB genelinde kürtaj hakkını güvence altına almanın tam zamanı olduğunu belirten Reintke, önergede yer alan milletvekillerinin kürtajı büyük ölçüde kısıtlayan yasaları nedeniyle özellikle Polonya ve Malta’yı kınadıklarını da sözlerine ekledi.

Fransa’da Kürtaj Hakkı Yasalaştı!

Diğer AB üyesi ülkelerin aksine Fransa’da Macron 2022 senesinde yaptığı açıklamada kürtaja erişimin anayasal bir hak olarak kazanılacağını açıklamıştı. Geçtiğimiz Mart ayında Fransa aldığı kararla kürtaja erişimi anayasasına koyan ilk ülke oldu.4

  1. https://www.tagesschau.de/ausland/afrika/gambia-genitalverstuemmelung-100.html ↩︎
  2. https://www.t-online.de/nachrichten/ausland/internationale-politik/id_100384928/iran-polizei-droht-frauen-mit-haerteren-strafen-wegen-kleidungsvorschriften.html ↩︎
  3. https://perspektive-online.net/2024/04/8-femizide-innerhalb-von-3-tagen-andere-taeter-dasselbe-motiv/?amp=1 ↩︎
  4. https://www.tagesschau.de/ausland/europa/abtreibung-eu-grundrecht-100.html  ↩︎

Çeviriler Buket Yalçın tarafından yapılmıştır.

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation