Background

KA.DER’de kadın işçi kıyımına ve sendikasızlaştırmaya karşı mücadeleye devam!

Geçtiğimiz günlerde KA.DER,açık adıyla Kadın Adayları Destekleme Derneği’nde çalışan kadınların, dernek yönetimiyle yaşadıkları sorunları uzun uzun anlattıkları bir açıklama kamuoyunun gündemine girdi. DİSK Sosyal-İş ve kadın örgütleri hemen harekete geçti.

Açıklamanın yapılmasından birkaç ay öncesine dönersek KA.DER’de çalışan kadınlar işyerinde yaşadıkları mobbing, sürekli mesaiye kalma ve fazla mesai ücretinin verilmemesi, mola saatlerine karışılması ve kamera ile izlenme vb. konularla ilgili sıkıntı yaşamaktaydılar.  İş yerinde yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulmak isteyen kadın işçiler geçtiğimiz ocak ayı içerisinde Sosyal-İş sendikasında örgütlendiler.

Sendika ile iletişime geçen kadınlar, iş yeriyle sıkıntıların çözülmesi için sendika ile görüşme gerçekleştirdiler. Sosyal-İş sendikası kadın işçilerin taleplerini dinleyerek işçilerin onayı ve iradesi ile harekete geçti, işçilerin yaşadıkları sorunlar ile ilgili bir mail atıldı ve işçilerin problemlerini görüşmek için  KA.DER yönetiminden randevu talep edildi. Talep Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu tarafından ilk önce olumlu karşılanırken, ardından geri dönüş sağlayacağız denildi. Sonrasında sendikanın telefonlarına çıkmayarak kadın işçilerin sendikalarını tanımadıklarını söylediler.

Bunun üzerine işçiler, Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Öz ve dernek avukatı Giray Solak’la sorun ve taleplerini içeren bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda işçilerin hiçbir talepleri olumlu karşılanmadığı gibi, sendikalarının yetkili sendika olmadığı için görüşmek zorunda olmadıkları ifade edildi.

Hak kaybına uğrayan, çözüm arayışları geri çevrilen her emekçi gibi dernek çalışanı kadınlar da sendikaları Sosyal-İş’le beraber derneğin İstanbul’daki Mecidiyeköy Şubesi’nin önüne basın açıklaması çağrısı yaptı.

5 Martta KA.DER’in Kadıköy’de düzenlenen Yerel Yönetim Adayları Tanıtım Etkinliğine TİP’li Kadınlar da davet edildi. Bunun üzerine TİP’li kadın adaylar KA.DER çalışanı kadın işçilerle görüştü. Boykot mu edelim, gidip ses mi çıkartalım? diye sordular ve KA.DER çalışanı kadınların iradeleri doğrultusunda hareket ettiler. TİP’li kadın adaylar ve TİP üyesi kadınlar tarafından Nuray Karaoğlu’nun emek sömürüsü ve işçiye karşı duyarsızlığı etkinlik anında protesto edildi. Ardından işçiler  Sosyal-İş yönetimiyle görüşmeden direkt DİSK yönetimine ulaşarak, kendileriyle bir görüşme yapılabileceğini ilettiler.

6 Mart’ta Sosyal-İş sendikası, birçok kadın örgütünün ve feministlerin katılımıyla KA.DER genel merkezi önünde işçilerin maruz kaldığı olumsuz çalışma koşullarını anlatan bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Geniş katılımlı bu basın açıklaması, kadınların emek mücadelesinde büyük yankı buldu.

Ertesi gün KA.DER çalışanı sendika üyesi Roza Kahya, çeşitli gerekçeler öne sürülerek tam da 8 Mart’ta işten çıkarıldı. Amacı kadın adayları desteklemek olan bir derneğin sendikalı bir kadın işçiyi hem de 8 Mart günü işten çıkartılması kabul edilemez. Üstelik yıllarca kadınlar için mücadele eden feministler tarafından kurulan KA.DER’in geldiği son durum da oldukça manidardır. Bu, kadın mücadelesine de bir tür ihanettir. Durumun bu kısmı mutlaka tartışılmalı ve kadın dayanışması ile çözülmelidir.

Son olarak 11 Mart Pazartesi günü Sosyal Demokrasi Derneği tarafından Ankara’da düzenlenen “Siyasette Kadın” konulu panele katılan Nuray Karaoğlu, Sosyal-İş üyesi kadınlar ve işçiler tarafından protesto edildi. Bu protestoda kadın düşmanlığının altına imza atan bir duruma düşen KA.DER’in yine de kendine gelmesini sağlamaya çalışan bir yaklaşımla: İşten çıkarılan kadın işçi Roza Kahya ve kötü koşullarda çalışmaya devam eden işçiler için “Verdiğiniz karardan derhal vazgeçin! Roza Kahya işine geri dönsün! Sendikamızın diyalog çağrılarına yanıt verin!” denildi.

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation