Background

TBMM’de “Erkek-Devlet” Şiddeti 

AYM’nin “milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde” kararı verdiği Can Atalay için olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu’nda kan aktı. AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan kürsüde konuşma yapan TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’a saldırdı. Linç girişimine engel olmak için kürsüye koşan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in de kaşı açıldı. Meclis basamaklarının kana bulandığı saldırı sonrası, kadına yönelik erkek şiddetini bitirmekten sorumlu AKP’li vekiller bile saldırıyı savundu. 

“Planlanmış Bir Saldırı”

Saldırı sonrası kaşına dikiş atıldığını durumunun iyi olduğunu belirten Koçyiğit, “Çok önceden kurgulanmış bir saldırıydı. Münferit bir saldırı değildi. Önceden planlanmış kurgulanmış üzerine bir saikle gelmek istemişler, bunun altını çizmek isterim. Numan Kurtulmuş görüşmeye geldi. Alpay’ın ceza alması için sonuna kadar zorlayacağız. Şiddetle karşı karşıyayız,” dedi.

Eski Aile Bakanı Erkek Şiddetini Savundu

Alpay Özalan’ın saldırısı sonrası pek çok AKP’li şiddeti aklamaya yönelik açıklama yaptı. Bunlardan en dikkat çekeni ise eski Aile Bakanı Betül Sayan Kaya oldu. Kadına yönelik erkek şiddetini bitirmekten sorumlu bir kurumun bir dönem en başındaki isim olan Kaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Dün TBMM’de bütün dünyaya çok önemli mesajlar veren ve mazlumların yanında yer alan bir duruş sergiledik. Bugünse CHP ve DEM parti bu duruşu gölgeleyen galiz sözler ve tavırlar sergiledi. CHP ve DEM vatan hainliğinde yarışır ancak! Utanç vericisiniz,” diyerek erkek şiddetini savundu. 


“Bu Okulda Şort Giyene de Karışırız Başını Örtmeyene de”

Bursa’nın Yıldırım ilçesi Mahmut Celalettin Öktem İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ergin Kaya Kırbıyık, 5. sınıf öğrencilerinin velilerini bilgilendirme toplantısında: “Bu okulda şort giyen öğrenciye de karışırız. Başını örtmeyen öğrenciye de karışırız,” dedi. Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, Kırbayık’ın açıklamalarına tepki gösterdi ve Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu. Toy, şunları ifade etti: “Bu baskı karşısında çocukların psikolojisinin bozulduğunu söyleyen velilere ‘psikolojisi bozulan bu okulda olmamalı’ biçiminde yanıt verdiğini de bizzat aktarıyor. Belli ki okul yönetimi gerici düşüncelerin, şeriat devletlerindeki uygulamalarını öğrencilerin üzerinde denemek istemektedir ve bunu açık açık söylemekten de çekinmemektedir.” (Evrensel)


Kürt Kadınlar Şiddet Başvuru Mekanizmalarına Anadilinde Erişmek İstiyor

Kadın Zamanı Derneği, “İstanbul’da yaşayan Kürt kadınların anadilde şiddet başvuru mekanizmalarına erişimin yerel yönetimler bağlamında izlenmesi” raporunu yayımladı. Rapor, İstanbul’un Bağcılar, Beyoğlu ve Sultanbeyli ilçelerinde 75 Kürt kadınla yüz yüze görüşülerek oluşturuldu. Rapor, 14 Temmuz 2020 yılında Muş’un Malazgirt ilçesinde cinsel istismara uğrayan, gittiği karakolda Türkçe bilmediği için ifadesi alınmayan ve daha sonra evli olduğu erkek tarafından katledilen Fatma Altınmakas’a ithaf edildi.

Kadınların yüzde 91’inin şiddetle mücadele konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak istediklerinin belirtildiği raporda, kadınların yüzde 54,7’sinin bu bilgiyi Kürtçe edinmek istediği vurgulandı. Kadınların Kürtçe konuşurken kendini daha rahat hissettiği belirtilen raporda, Kürtçe konuşan kadınların yüzde 50’sinin ayrımcılığa maruz kaldığının altı çizildi. Raporda, kadınların yüzde 28,5’inin çözüm olarak anadilde hizmet almanın Anayasal olarak belirlenmesini isterken, yüzde 21,4 ise Kürtçe bilen personellerin istihdam edilmesi önerisinde bulundu. (ArtıGerçek)


TTB’den Hindistanlı Kadınlara Destek

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Hindistan’da Dr. Moumtia Debnath’ın cinsel saldırıya maruz bırakılıp öldürülmesi üzerine başlayan eylemler kapsamında dün (17 Ağustos 2024) iş bırakma kararı alan Hindistan Tabipleri Birliği’ne bir dayanışma mektubu gönderdi. Dr. Moumtia Debnath’ın yaşamını yitirmesi nedeniyle ailesine, yakınlarına ve sağlık camiasına başsağlığı mesajının paylaşıldığı mektupta; TTB’nin, kadınlara ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı yapılan her türlü eylemin yanında olduğu, bu bağlamda Hindistan Tabipleri Birliği’nin iş bırakma eylemi ile dayanışma içinde olunduğu belirtildi. 

Mektupta hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaşam ve sağlık haklarına yönelik kapsamlı önlemler alınması için ulusal ve uluslararası sağlık otoritelerine acil çağrı yapıldı. Türk Tabipleri Birliği, Hindistan’daki meslektaşlarının yanında olduğunu ve onların haklı mücadelesine destek verdiğini vurguladı. (Bianet)

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation