Background

Taliban Rejimi 63 kişiyi Kamuya Açık Alanda Kırbaçladı

Afganistan’ın Sar-i Pul vilayetinde 63’ten fazla kişi bir stadyumda kırbaçlandı. Mahkum edilenler diğer suçların yanı sıra “sodomi” ve “uygunsuz ilişki” gibi başlıklarla suçlandı.

UNAMA Çarşamba günü X’te yaptığı açıklamada, Salı günü Sar-i Pul vilayetinde en az 63 kişinin kırbaçlandığını duyurdu. Afganistan’daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu, aralarında bir düzineden fazla kadının da bulunduğu 60’tan fazla kişinin Taliban tarafından kamuya açık alanda kırbaçlanmasını eleştirdi. BM ofisi bedensel cezalandırmayı kınadı ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerine uyulması çağrısında bulundu.

Taliban Yüksek Mahkemesi de yaptığı açıklamada, sodomi, hırsızlık ve uygunsuz ilişki gibi başlıklarla itham edilen 14’ü kadın 63 kişinin halka açık alanda kırbaçlandığını doğruladı. Cezalar ise bir spor stadyumunda infaz edildi.

Taliban, 2021’de iktidara geldikten kısa bir süre sonra, 1990’ların sonundaki önceki Taliban yönetimine benzer şekilde, kamuoyu önünde ağır işkenceler uygulamaya devam ediyor. Bunlar arasında kırbaçlamaların yanı sıra taşlama gibi infazlar da yer alıyor.

 

Kaynak: https://www.welt.de/vermischtes/article251886002/Taliban-lassen-63-Menschen-oeffentlich-auspeitschen-darunter-viele-Frauen.html

MEKSİKA’NIN İLK KADIN BAŞKANI CAM TAVANI KIRIYOR

Claudia Sheinbaum Meksika’nın ilk kadın başkanı seçildi.

Mexico City’nin eski Belediye Başkanı olan Claudia Sheinbaum, başkanlık için şapkasını ringe attığı andan itibaren sonuçtan nadiren şüphe duyuldu.

Uzun ve çoğu zaman yorucu kampanya boyunca, ticari uçuşlarla ülkeyi baştan başa dolaşırken, anketlerdeki çift haneli liderliği, tarih yazma yolunda ilerlediğine dair kendisine güven vermekteydi. Şimdi bunu başardı ve büyük bir farkla Meksika’nın ilk kadın başkanı oldu.

Bu sonuç hem Meksika hem de kendisi için bir dönüm noktası. Daha önce Mexico City’nin ilk kadın belediye başkanı olarak görev yapmıştı. Şimdi, birkaç ay içinde, akıl hocası olan ve baş harfleri Amlo olarak bilinen eski Başkan Andrés Manuel López Obrador’un yerine geçerek Ulusal Saray’a yerleşecek.

Öte yandan Sheinbaum ile Gálvez’i karşı karşıya getiren bu seçim, Meksika’daki kadınlar için bir büyük değişim olarak nitelendirildi.

87 yaşındaki Edelmira Montiel, bir kadının en üst makama seçildiğini görecek kadar hayatta olduğu için minnettar olduğunu söyledi ve Reuters haber ajansına verdiği demeçte şuy ifadeleri kullandı: “Önceden oy bile kullanamazdık, kullanabildiğinizde de kocanızın size oy vermenizi söylediği kişiye oy verirdiniz. Şükürler olsun ki bu değişti ve ben de bunu yaşayabiliyorum.”.

Önde giden iki adayın kadın olması geniş çapta kutlanırken, kampanya zaman zaman şiddet içeren saldırılarla gölgelendi. Gálvez, Meksika’nın büyük bölümünü etkisi altına alan şiddet olayları nedeniyle hükümeti ve başkanlık yarışındaki rakibini sert bir dille eleştirdi. Seçilmesi halinde “en cesur başkan, suçla yüzleşen bir başkan” olacağına söz veren Gálvez, şiddetin büyük bir kısmının arkasında olan güçlü suç kartelleriyle nasıl mücadele edeceği konusunda fazla ayrıntı vermedi. Daha sonra Sheinbaum’un liderliği tartışılmaz hale geldiğinde ise kutlama amaçlı kendisini aradı ve tebriklerini iletti.

Kaynak:

https://www.bbc.com/news/articles/cq552vz5y5zo

https://www.bbc.com/news/articles/cp4475gwny1o


CANNES FİLM FESTİVALİ, FRANSA FİLM ENDÜSTRİSİ’NİN GECİKMİŞ #MeToo HESAPLAŞMASIYLA TAMAMLANDI!

Geçtiğimiz ay 77. kez gerçekleştirilen Cannes Film Festivali başlarken, Fransa’nın film sektörü, aktivistlerin çok geciktiğini söylediği cinsel taciz ve istismarla ilgili bir hesaplaşmanın içine girdi. Uzun süredir Cannes’ın önde gelen isimlerinden olan Harvey Weinstein’a yönelik iddialar dalgası, sektördeki kadınlara karşı pozisyonlarını kötüye kullanan yöneticilere, sanatçılara ve film yıldızlarına karşı konuşmaları için ilham verdiğinden, #MeToo hareketi Hollywood’u kasıp kavurduktan yaklaşık yedi yıl sonra Fransa’yı da vurdu.

Cannes Film Festivali Başkanı Iris Knobloch, Variety’ye verdiği bir röportajda, “Açıklayamadığım nedenlerden dolayı, Fransa’da kadınların konuşmaya cesaret etmesi ABD’den çok daha uzun sürdü ve belki de kadınların sesini duyurması da daha uzun sürdü” dedi. 

Cannes Film Festivali, açılışının yapıldığı gün, dokuz kadının yapımcı Alain Sarde’a yönelttiği cinsel saldırı suçlamalarıyla sarsıldı. Çoğunlukla 1980’ler ve 1990’larda meydana gelen tecavüz ve taciz vakalarının tanıklıklarını belgeleyen Elle dergisine rağmen o dönemde herhangi bir yasal şikayette bulunulamamıştı. 

Roman Polanski’nin The Pianist, Jean-Luc Godard’ın Hail Mary, Bertrand Tavernier’nin A Sunday in the Country ya da André Techiné’nin yönettiği Wild Reeds gibi filmlerin yapımcısı, bir tür Fransız Harvey Weinstein olan Sarde, avukatı aracılığıyla tüm suçlamaları reddetti.

https://www.lavanguardia.com/mediterranean/20240515/9645517/metoo-movement-cannes-film-festival-women-accuse-producer-alain-sarde-abuse-cinema-weinstein.html

https://variety.com/2024/film/news/cannes-france-film-industry-metoo-movement-greta-gerwig-1236002369

 


THÜRİNGEN’DE NEREDEYSE YALNIZCA ERKEKLER BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLEBİLDİ!

Thüringen’deki yerel seçimlerde sadece iki kadın doğrudan belediye başkanlığına seçilebildi. Tüm kadın adayların oranı ise yüzde on bir civarındaydı.

Thüringen’in kasaba ve belediyelerindeki belediye başkanlığı seçimleri neredeyse sadece erkekler tarafından kazanıldı. Doldurulması gereken 64 pozisyondan sadece ikisi doğrudan kadınlara gidebildi. Öte yandan bir başka seçimde yalnızca bir kadın ikinci tura kalmayı başardı. Eyalet seçim müdürlüğünden alınan verilere göre, Pazartesi sabahı erken saatlerde üç belediyede oylar henüz sayılmamıştı ve bütün bu belediyelerde de erkekler öndeydi. 

İki yeni kadın belediye başkanları ise Eichsfeld bölgesindeki Uder’de Rita Spies (CDU) ve Saalfeld-Rudolstadt bölgesindeki Kaulsdorf’ta Kerstin Barczus (bağımsız) olarak seçildi. Berga-Wünschendorf’ta Grit Reinhardt (CDU), 9 Haziran’da Avrupa seçimleriyle birlikte yapılacak olan ikinci tura kalmayı başardı. Reinhardt’ın kazanması halinde, yeni seçilen belediye başkanları arasında kadınların oranı yine de yüzde beşin altında kalacak.

Seçim sonuçlarına göre birinci gelen parti (CDU) iken, peşinden iktidar partisi (SPD) ve aşırı sağcı parti (AfD) takip etti.

https://www.mdr.de/nachrichten/thueringen/stichwahl-kommunalwahl-landrat-oberbuergermeister-buergermeister-100.html

https://www.zeit.de/politik/deutschland/2024-05/kommunalwahl-thueringen-maenner-frauen-anteil

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation