Gündem Kadın Vardiyası 17 Haziran 2024
Gebze Alaattin Kurt Anadolu Lisesi’nin mezuniyet töreninde öğrencilerin, kıyafetleri gerekçe gösterilerek mezuniyete alınmadıklarını veliler çektiği ve sosyal medyada paylaştığı videolarla duyurdular. Protokolün katılacağı bahane edilerek okul yönetimince elbiseleri uygun bulunmayan kız öğrencilerin programa alınmadığını ve okul kapısı önünde bekletildikleri velileri tarafından duyuruldu.
Mezuniyet kutlamasına katılmaya çalışan öğrencilerin kıyafetlerini kapıda jandarma kontrol etmiş, öğrenciler kutlama alanına almamış, yüzlerine kapı kapatılmıştır. Gebze Alaattin Kurt Anadolu Lisesi öğrencileri ve aileleri bu zorbalık karşısında seslerini duyurmayı başardılar ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den konuya dair açıklama geldi. “Basit bir olay, okul müdürümüz gayet mantıklı başlangıç yapmış” dedi.
Tepkilerin ardından Kocaeli Valiliği konuyu incelemek üzere iki müfettiş görevlendirdi.
Kocaeli Valiliği’nden yapılan açıklamada “Gebze ilçemizdeki bir okulun mezuniyet töreninde meydana geldiği iddia edilen ve bazı sosyal medya hesapları ile basında yer alan iddia ve haberlerle ilgili olarak gerekli incelemeleri yapmak üzere Valiliğimizce iki Eğitim Müfettişi görevlendirilmiştir. Konu tüm yönleriyle incelenmektedir” denildi.
Konuyla ilgili olarak Eğitim-Sen açıklmalarda bulundu:
“Cinsiyet eşitsizliğini meşrulaştıran politika ve uygulamalara karşı, eşitlik ve özgürlük mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz!”
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara gönderilen mezuniyet törenlerine ilişkin genelgeye bağlı olarak Kocaeli’nin Gebze ilçesi Alaettin Kurt Anadolu Lisesi’nde kıyafetleri gerekçe gösterilerek öğrencilerin mezuniyet törenine alınmaması iktidarın ırkçı, cinsiyetçi, gerici bir anlayış ile eğitimi ve toplumu dizayn etme çabasının bir sonucudur. Toplumsal cinsiyet rollerinin, iktidarın politikaları aracılığıyla sistemli bir şekilde inşa edildiği ülkemizde, eğitim sistemi de bu eşitsizliklerin sürdürülmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Cinsiyet eşitsizliğine dayalı eğitim politikaları ile toplumsal cinsiyet eşitsizliği, siyasi iktidarın muhafazakâr ve gerici cinsiyet anlayışıyla birlikte giderek derinleşmektedir. Bu süreci besleyen ve büyüten en büyük olgu; iktidarın kız çocuklarının ve kadınların haklarına, yaşamlarına, bedenlerine dönük müdahalelerle makbul kadınlık sınırlarını inşa etme anlayışı ile toplumsal cinsiyet rollerini meşrulaştıran politikalarıdır. Cinsiyet eşitsizliğini meşrulaştıran politika ve uygulamalara karşı, eşitlik ve özgürlük mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz!
Etki ajanlığı maddesi ile şiddet yasası #6284’ün caydırıcılığını yok edecek maddeler 9. Yargı Paketi’nden çıkarıldı! Kadınların, feminist avukatların ve kadın örgütlerinin aylardır itiraz ettikleri bu düzenlemeler geri çevrilmiş oldu. Bununla birlikte kadınlar, ne soyadı haklarına dönük saldırı niyetlerine ne de Medeni Kanun’u geriye çekecek düzenlemelere karşı mücadelelerinden vazgeçmeyecekler!
ArtıGerçek’ten Müzeyyen Yüce’nin haberine göre Türkiye’de kadına yönelik şiddetin yanı sıra kadınların kamu ve özel sektörde yaşadığı ayrımcılık her geçen gün artarken, TBMM bünyesinde çalışmalarını sürdüren Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) verileri, yıllar içinde komisyona yapılan bireysel başvuruların azaldığını ortaya koydu. 2009 yılında kurulan komisyona son 5 yasama döneminde toplamda 224 başvuru yapıldı. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kocaeli Milletvekili ve komisyon üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun soru önergesine verdiği yanıta göre, son 5 yasama yılında komisyona yapılan bireysel başvuru sayısı düştü.
Komisyona yapılan bireysel başvuru konuları arasında öncelikli olarak “kamu görevine girişte veya görevde yükselmede cinsiyete dayalı ayrımcılık”, “kadına yönelik şiddet”, “kadına yönelik cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar” yer alırken, diğer başvuru konuları da şu şekilde:
“Kadın intiharları ve kadın cinayetleri”, “çocukların cinsel istismarı”, “erken yaşta veya zorla evlilik”, “işyerinde psikolojik taciz”, “nafaka mağdurları”, “eşleri, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkûm/tutuklu olan karınların başvuruları”, “cezaevinde mahkumların koşulları”, “işten çıkarılma prosedürlerinde hak ihlalleri”, “güvenlik ve benzeri gerekçelerle görev yeri değişikliği isteği”, “kadınların özlük hakları”, “sosyal yardım talebi”, “iş talebi.” Şu ana kadar suç duyurusunda bulunulan başvurusu sayısı ise sadece bir adet.
Kadın İşçi’den Rahime Karvar’ın haberine göre Petrol-İş ve Fransız iki STK, Flormar’ın ana firması Yves Rocher’a, şirketin kurulmuş olduğu Fransa’da dava açtı. Davayı inceleyen hukuk profesörü Kadriye Bakırcı bu davanın Yves Rocher’in Türkiye’de iş ortağı olduğu Kosan Kozmetik şirketinin, kadın işçilerin hakları dahil işçilik haklarının ihlalinden ötürü Yves Rocher’in Fransa’da sorumlu tutulup tutulamayacağı ile ilgili olduğunu söylüyor. “Çokuluslu bir şirket, kurulmuş olduğu ülkede dava ediliyor. Türkiye açısından, türünde, yani çokuluslu bir şirkete karşı, kurulu olduğu devlette açılmış ilk dava bu” diyor.
Bu davayı kamuoyuna taşıyan Prof. Dr. Kadriye Bakırcı, Kadın İşçi’ye verdiği röportajda şunları ifade ediyor:
“Bu dava şundan ötürü önemli; uluslararası sözleşmelerde ve Avrupa Konseyi sözleşmelerinde insan hakları ihlallerinden doğrudan doğruya sorumlu tutulan taraf devletlerdir. Bu, uluslararası hukukun önemli ilkelerinden biridir. Buradaki kritik nokta, 1970’lerden bu yana önemli bir tartışma konusu olan, ‘acaba çokuluslu şirketlerin başka devletlerdeki insan hakları ihlallerinden ötürü çokuluslu şirketler doğrudan doğruya sorumlu tutulabilir mi, tutulamaz mı’ meselesidir. Çokuluslu şirketlerden birisi, bir başka ülkedeki faaliyetlerinde insan hakları ihlalinde bulunduysa (ki bu insan hakları ihlalleri, kadın haklarını, işçi haklarını ve diğer hakları da kapsıyor) veya çokuluslu şirketin iş ortağı veya tedarik zinciri içinde olan şirketler bir hak ihlalinde bulunduğu zaman, acaba çokuluslu şirket doğrudan sorumlu tutulabilir mi meselesi açısından bu dava çok önemli.” (Kadın İşçi)
Please login or subscribe to continue.
Üye değil misiniz? Üye olun. | Şifremi Unuttum
✖✖
Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.
✖