Background

22 erkek adaya karşı tek kadın aday

 

“30 yıldır hep erkek muhtar. Neden bir kadın muhtar olmasın”

 

Van’ın Tuşba ilçesinin ilk kadın muhtar adayı olan Leyla Bağlık, 31 Mart’taki yerel seçimlerde 22 erkek adaya karşı yarışacak. Van’da 31 Mart seçimleri öncesi 692 mahalle muhtarlığı için şu ana kadar 35’i kadın, yaklaşık 4 bin kişi aday oldu.

Toplam 13 ilçesi bulunan 1 milyon 127 bin nüfuslu Van’da, seçim öncesi muhtar adayı sayısı dikkat çekiyor. Muhtarlık seçimlerinin en çekişmeli geçtiği mahallelerden biri de Tuşba ilçesine bağlı 13 bin 748 nüfuslu ve 8 bin 441 seçmeni bulunan Kalecik mahallesi. Anadolu Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü mezunu Leyla Bağlık, yerel seçimlerde mahallede 22 erkek adaya karşı yarışacak.

Bağlık adaylığıyla ilgili olarak “Genç kızlar ve kadınlarımızın yanında olmak, halkımızla iç içe olmak temel hedefimdir. Genç kızların sesi olmak istiyorum. 30 yıldır hep erkek muhtar. Neden bir kadın muhtar olmasın. Başarmak için çalışacağım.” ifadelerini kullandı. (SES Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu)


Türkiye’de ilk: Bekar Anneler Derneği kuruldu


Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Pınar Melis Yelsalı Parmaksız, “Türkiye’de de tek ebeveynli hanelerine arttığını görüyoruz. Bunun yüzde 80’ini de bekar anneler oluşturuyor. Bekar annelerin büyük bir kısmı da boşanmış annelerden oluşuyor” bilgisini paylaştı.

Kasım 2022’de sosyal medya hesabından bekar anne olmanın zorluklarını anlatan Serap Yelkenci’ye yaklaşık 50 kadın başvurdu. Bir araya geldiler, bekar anne olmanın zorluklarını konuşturlar, zamanla sayıları arttı.
Bekar Anneler’in sorunlarına sistemli bir şekilde yanıt vermek isteyince kurumsal olarak örgütlenmek istediler ve Bekar Anneler Derneği’nin ilk tohumları atıldı.
Nihayet, dernek resmi olarak 18 Mart’ta kuruldu. Derneğin kuruluşu ise bugün, İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte deklare edildi. (Bianet-Evrim kepenek)


İstanbul Sözleşmesi’nden 3 yıl önce çıkıldı

Türkiye 20.03.2021’de gece yarısı imzalanan bir Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıktı. Devletin kadına ve çocuklara karşı şiddetle mücadeleden ve evrensel insan hakları hukukundan vazgeçtiğinin ilanı olan bu karar aynı zamanda “kadın erkek eşitliğine inanmıyorum, fıtrata aykırı” cümlesinin hayata geçirildiği dev adımlardan biriydi. Anayasa’ya açıkça aykırı olarak alınan bu karara karşı kadınların hukuk mücadelesi devam ediyor.
3 yılda binlerce kadın ağır şiddetlere maruz kaldı, yüzlerce kadın katledildi, kim bilir kaç çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı. Sadece basına yansıyanları bildiğimiz kadın katliamı cinskırım boyutlarına ulaştı. Çocukları cinsel istismardan ve uyuşturucudan korumak için hiçbir şey yapmayanlar bir yandan laik eğitimin kalan kırıntılarını da yok etmenin telaşındayken diğer yandan İstanbul Sözleşmesi’ni savunanlara ceza gibi masraflar çıkarıyor.
İstanbul Sözleşmesi’nin tüm içeriği Anayasa’nın 90. Maddesi, 6284 sayılı yasadaki atıf ve 6251 sayılı onay Kanunu ve nedeniyle halen yürürlükte (EŞİK_Eşitlik için Kadın Platformu)


Türkiye’de 18-29 yaş grubundaki 3,5 milyon genç kadın
ne eğitimde ne istihdamda

Türkiye’de 18-29 yaş grubundaki her iki kadından biri, toplam 3,5 milyon kadın, ne bir eğitim kurumuna devam etmektedir ne de bir işte çalışmaktadır; diğer bir ifadeyle NEET konumundadır. Bu rakam 15-29 yaş grubunda 4 milyonu bulmaktadır. NEET, “ne eğitimde ne istihdamda ne de yetiştirmede gençlik” tamlamasının İngilizcesinden (youth not in employment, education or training) yapılmış bir kısaltmadır.


2018 yılı 15-24 yaş verileriyle Türkiye’nin NEET oranı %24,4 iken Dünya ortalaması %19,9’dur. Ancak genç erkek NEET’lerin Türkiye’deki oranı (%15,6) ile dünya ortalaması (%15,1) birbirine çok yakınken genç kadınlar arasında %33,5’lik NEET oranıyla Türkiye, %24,6 olan dünya ortalamasından epeyce uzaklaşmaktadır. (Çatlak Zemin-Suna Güzin Aydemir Decker)


AİHM İlk Kez Bir Ev İçi Şiddet Durumunda Acil Tedbir Talebini Kabul Etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Azerbaycan’da yaşayan bir kadını kendisine şiddet uygulayan eski kocasının aniden serbest bırakılmasından korumak için Azerbaycan devletinin gerekli adımları atmasına hükmetti. AİHM böylece ilk kez bir ev içi şiddet durumunda acil tedbir talebini kabul etmiş oldu.

Fail, kadına 10 yıllık evlilikleri boyunca fiziksel ve psikolojik şiddet uygulamış ve 2019 yılında kadını ve annesini öldürmeye teşebbüsle suçlanarak tutuklanmıştı. Tutuklu olduğu esnada da kadına telefonla şiddet uygulamaya devam etti. Ancak bu esnada fail psikiyatrik değerlendirme talep etti ve ilk değerlendirmede psikiyatrik bir sorunu olmadığı tespit edilmesine rağmen itirazı üzerine yapılan ikinci değerlendirme sonucunda psikiyatri hastanesine sevk edildi. Bunun üzerine hastaneden her an salıverilme ihtimalinin kadın için hayati risk oluşturduğu iddiasıyla AİHM’e geçici tedbir alınması yönünde Kural 39’a ilişkin bir talepte bulunuldu. Verilen tedbir kararında mahkeme Azerbaycan Hükümeti’nin, kadının özellikle de yaşam hakkına (2. Madde) ve işkence veya insanlık dışı veya aşağılayıcı muamelenin yasaklanmasına (3. Madde) saygı gösterilmesini sağlamasına hükmetti. Ayrıca Hükümet’in, ev hapsi de dahil olmak üzere, failin serbest bırakılmasına yönelik her türlü plan hakkında, “bu tür işlemler başlatılır başlatılmaz ve her halükarda tahliye için belirlenen tarihten 72 saat önce” hem Mahkeme’yi hem de başvuranları bilgilendirmesine hükmetti. (Çatlak Zemin Pano)


31 Mart Seçimleri için Başvuru Yapan Adayların Sadece %11’i Kadın

Türkiye’de kadınlar yerel siyasette eşit temsilden hala çok uzak. Kadın hakları savunucularına göre 31 Mart yerel seçimlerinde de kadın aday sayısı çok yetersiz.
31 Mart seçimlerinde, başvuru yapan toplam 15.159 büyükşehir, il, ilçe belediye başkan adayının 1668’i, yani sadece yüzde 11’i kadın. (SES Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu)


Ses yalıtımlı bir odada yıllarca çocukları cinsel istismara maruz bırakan Metin Şenay 100 yıldan fazla hapisle yargılanacak

Halktv.com.tr’den Seyhan Avşar’ın haberleştirdiği olaya göre İstanbul-Bağcılar’da Metin Şenay, kendisine ait su dükkanında yaptığı ses yalıtımlı özel bir bölmede çocukları cinsel istismara maruz bıraktı. Şenay, istismar ettiği çok sayıda çocuğun görüntüsünü kayıt altına aldı. 10 yıl boyunca cinsel istismara maruz bırakılan bir çocuk felç geçirdi. Tutuklu bulunan Şenay hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame kabul edildi. Şenay, 7 Mayıs’ta hakim karşısına çıkacak.

Yapabildikleri için yapıyorlar!

Türkiye İşçi Partisi Bakırköy Belediye Başkan Adayı Bilge Seçkin Çetinkaya konuya dair şu sözlere yer verdi:

“2009 yılında Gaziosmanpaşa’da yaşayan bir çocuğa yönelik istismar suçlaması ile Bakırköy 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yargılanan Şenay, delil yetersizliği gerekçe gösterilerek beraat etmişti. Mahkeme çocuğun iddialarını ‘soyut’ bulmuştu.

Bir kez daha söylüyoruz:
Kadınları çocukları öldürenler taciz edenler tecavüz edenler bir ve aynı şeyden cesaret alıyor: Cezasızlık! Ve yapabildikleri için yapıyorlar. Yaptıkları yanlarına kar kalıyor ve ceza almadan salıveriyorlar.

Bu rezil adam yaptığının bedelini 2009’da etkin bir soruşturma yürütülerek ödeseydi, hayatı kaysaydı, takip altında tutulsaydı bu çocuklar kurtulurdu. Ama bu tarife bunun gibi aşağılıklara değil onların karşısında adalet için mücadele edenlere uygulanıyor.”


81 barodan ortak açıklama: “TCK’da çocuk istismarına yönelik yer alan cezalar caydırıcı değil”

Türkiye genelindeki 81 baro, geçtiğimiz günlerde yaşanan çocuk istismarına yönelik ortak açıklama yayımladı. Barolar, “Çocuk İstismarı Araştırılması Komisyonu”nun kapsamının genişletilerek istismara karşı mücadeleye davet etti.

Barolar, geçtiğimiz günlerde yaşanan çocuk istismarına yönelik ortak açıklama yayımladı. Türkiye genelindeki tüm baroların (81 Baro) imzaladığı metin Baroların sosyal medya hesapları aracılığı ile paylaşıldı.

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde su bayiliği yaptığı belirlenen M.Ş isimli şahsın işyerinde yıllarca tehdit ve işkence ile çok sayıda çocuğa cinsel istismarda bulunduğuna ve. M.Ş. isimli şahsın 2009 yılında aynı suç kapsamında yargılandığı ve ‘delil yetersizliği’ nedeniyle beraat ettiği bilgisi kamuoyuna yansımıştı.

Söz konusu haber kamuoyunda güncelliğini korurken, bu kez 20 Mart 2024 tarihinde Malatya Konteyner Kentte 7 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu tespit edildi ve bu olayla ilgili olarak A.0 isimli bir şahıs tutuklandı.

TCK’de yer alan cezaların caydırıcı olmadığını belirten barolar, “Çocuk İstismarı Araştırılması Komisyonu”nun kapsamının genişletilerek istismara karşı mücadelenin genişletilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Çocuğa yönelik istismar kamuoyunda yankı oluştursa da bir süre sona unutuluyor”

Çocuklara yönelik istismara konu olayların kamuoyunda yankı oluştursa da bir süre sonra unutulduğunu, hatta yok sayıldığını belirtirken çocuklara yönelik şiddet ve istismarın ortadan kaldırılması için suçluların cezalandırılması, önleyici politikalar oluşturulması, çocukların üstün yararı gözetilerek suç mağduru çocukların korunmasının oldukça önemli olduğu vurgulandı.

Türkiye istatistik Kurumunun yayınladığı verilere göre son 9 yılda, çocukların cinsel istismarına yönelik olayların üç kat arttığı belirtilirken güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuklara ait sayısal veriler olup güvenlik birimlerine yansımayan ve açığa çıkmayan istismar vakalarının sayısının çok daha fazla olduğu vurgulandı. (Sendika.Org)


Umman’da kadın ticareti

BBC Africa Eye ekibi, Malavili kadınların iş bulma acentaları tarafından ev işi teklifleriyle kandırılıp, Umman’da götürülüp, pazarlandığını, kadınların tecavüze uğradığını, kürtaja zorlandığını WhatsApp sesli mesajları, videolar ve sosyal medya paylaşımları ile belgeledi. (BBC-Türkçe)


Danimarka ilk kez kadınları zorunlu askerliğe dahil etmeyi planlıyor

Danimarka ilk defa kadınları zorunlu askerliğe dahil etmeyi ve askerlik süresini uzatmayı planladığını açıkladı. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen “Savaş istediğimiz için değil, savaştan korunmak istediğimiz için silahlanıyoruz” dedi. Danimarka hükümeti önümüzdeki 5 yılda savunma bütçesini 6 milyar dolar artırarak NATO’nun harcama hedeflerine de ulaşmak istediğini duyurdu.

Avrupa’da askeri harcamalar Rusya- Ukrayna savaşının başlamasından beri arttı. Ukrayna’nın en büyük destekçilerinden olan Danimarka, Kiev’e para ve gelişmiş silah yardımının yanı sıra F-16 pilot eğitimi de sağlıyor.

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation