Background

Başak Demirtaş’a Sosyal Medyada Cinsiyetçi Saldırı

Sosyal medya platformu X’te, Abraham 2.0 isimli bir hesap, Başak Demirtaş’a cinsiyetçi saldırıda ve hakarette bulundu.

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hepsinin gereği yapılıyor, yapılacak” ifadesini kullandı. Karaman “Sevgili dostlar; Bu mecrada yapılan kimi aşağılık paylaşımların hepimizi gerdiğinin farkındayız. Ama tepki verelim derken o paylaşımları yaygınlaştırarak o haysiyetsizlerin amacına alet olduğumuzu da bilelim. Lütfen paylaşmayalım” dedi. (Tele1)

 


“İstemediler. ‘Kadınsın, Erkeğin Yapamadığı İşi Sen mi Yapacaksın?’ dediler.”

Muş ‘un Varto ilçesine bağlı Çalıdere köyünde seçimi kazanarak ilçenin ilk kadın muhtarı olan 27 yaşındaki Bahar İncesu, mazbatasını aldı.

İncesu, “Köylülerin desteğiyle seçimi kazandım. 30 haneli köyde 62 seçmenimiz var. 35 oy aldım, rakibim 11 oy aldı. Kazandım ama zorluklar da oldu” dedi.

AA’nın haberine göre aday olduğunda ilk başta tepki aldığını belirten İncesu, “İstemediler. ‘Kadınsın, erkeğin yapamadığı işi sen mi yapacaksın?’ dediler. Ben aynı zamanda hayvancılık yapıyorum. Hayvancılık işi çok zor bir meslek. Onu yapabiliyorsam muhtarlığı da yapabilirim dedim, kendime güvendim ve inandım. Sonunda da başardım” diye konuştu. (Gazete Duvar)

31 Mart şeçimlerinde ülke genelinde #kadınmuhtar sayısı yüzde 100’e yakın arttı. Daha önce bin 134 olan kadın muhtar sayısı, bu seçimle birlikte 2 bin 150’ye yükseldi. (Kısadalgamedya)

 


Kadınlar Boşanmayı Canıyla Ödüyor!

Edirne’de P.A. (22) ile boşanma aşamasında olduğu kocası B.A., (22) tarafından silahla vurularak öldürüldü. Olay yerinden kaçan zanlı yakalandı.

Edirne Kadın Platformu 15 Nisan Pazartesi günü saat 18.00’de bir basın açıklaması düzenleyecek.


İzmir Barosu: Alsancak’ta Translara Saldırıda Bekçi ve Kolluk Ortak

İzmir Barosu, İzmir’de Bornova Sokak ve çevresinde 10 Nisan Çarşamba günü trans kadınlara yönelik bir grup erkeğin saldırmasına tepki gösterdi.

Soruşturmayı ilk günden beri takip ettiklerini açıklayan İzmir Barosu’na üye avukatlar, dayanışmayü sürdürecekleri mesajını verdi. 

“Soruşturmayı takip ediyoruz”

Yayınlanan açıklamada şöyle denildi: 

“Saldırının gerçekleştiği yer, Alsancak Polis Merkezine yaklaşık 400 metre, polisin sürekli beklediği noktalara 100 metre uzaklıkta olup sokağın kendisi, bekçilerin sürekli devriye gezdikleri bir sokaktır. Saldırının gerçekleştiği sokakta hukuka aykırı şekilde sistematik arama ve GBT sorgusu yapan kolluk kuvvetleri ile gece markete giderken bile translara sırf varoluşları sebebiyle saldıran bekçilerin 10-15 kişi tarafından uzun süre gerçekleştirilen bu saldırıdan haberdar olmamaları mümkün değildir.”

“Bekçi ve kolluğun, saldırıya uğrayan kişinin trans bir kadın olması sebebiyle müdahale etmediği açıkça ortadadır.”

“Bu saldırının ve transların hiçbir koruma bulamayışının, transfobik devlet aklının bir sonucu olduğunun farkındayız. Nefretinizle yok saydığınız, ayrıştırdığınız, saldırdığınız, öldürdüğünüz tüm transların; insan haklarını savunmak ve güçlendirmek için buradayız ve mücadelelerine ortağız.” (Bianet)


Şırnak’ta taciz iddiasıyla darbedilen uzman çavuş açığa alındı

Şırnak’ta yolda gördüğü bir kadına tacizde bulunduğu iddia edilen uzman çavuş çevredekiler tarafından darbedildi. Uzman çavuş Z.Ç. açığa alındı.

DHA’nın haberine göre, olay merkeze bağlı Dicle Mahallesi Orman Caddesi üzerinde meydana geldi. İddiaya göre alkollü olduğu belirtilen Z.Ç. isimli uzman çavuş, yolda gördüğü ve tanımadığı bir kadını taciz etti. Kadın, bağırarak çevredekilerden yardım istedi. Olay yerinde toplananlar Z.Ç.’yi darbederek yaraladı. Bölgede devriyede olan polis ekipleri müdahale ederek, Z.Ç.’yi linçten kurtardı.


İran’da Başörtüsü Zorlamasında Daha Baskıcı Bir Yeni Dönem

İran’da 13 Nisan’da başlatılan uygulama ile başörtüsü zorunluluğunu ihlal edenlere yeni cezalar gündeme geldi. Geçmiş yıllardaki proteto dalgasına bir cevap olduğu düşünülen uygulama başörtüsü takmayanların kamerlarla tespit edilmesi ve cezalandırılması mümkün olacak.

Tahran’da 13 Eylül 2022’de 22 yaşındaki Jina (Mahsa) Amini saçı gözüktüğü için gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül’de yaşamını yitirmişti. Amini’nin katlini takip eden protesto günlerinde de yüzlerce gösterici katledildi. İran’ın hâlâ birçok bölgesinde kadınlar kamuya açık alanlarda başını örtmeyerek direnmeye devam ediyor.

Kaynak: https://www.rferl.org/a/iran-women-without-hijab-protests/32195608.html

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation