Background

MEB Tasarruf Etti, Okul Temizliği Kadınlara Kaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hazırladığı tasarruf tedbirleri gerekçesiyle okullardaki temizlik personeli sayısı azaldı, okulların birçok ihtiyacında olduğu gibi temizliği de velilerin sırtına yıkıldı.

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) okullara ayırdığı bütçe yıllardır yetersizken tasarruf gerekçesiyle okulların birçok ihtiyacı da velilerin sırtına yıkıldı. Okulların hijyeni, öğrencilerin temiz ve sağlıklı bir ortamda eğitim görmesini maliyet olarak gören AKP ve MEB bu alana ödenek ayırmayacak. Ekmek ve Gül’den Laçin Barış’ın haberine göre okul yönetimleri şimdiden çareyi temizlik görevlilerinin ücretini ve temizlik malzemelerinin parasını velilerden çıkarmaya yönelmiş durumda.

Küçükçekmece’de yaşayan Gülay’ın iki çocuğu var. Gülay’ın çocukları Mehmet Akif Ersoy İlkokulunda okuyacak. Kızı bu yıl dördüncü ve oğlu ise birinci sınıfa başlayacak. Bu sene temizlik personeli yetersizliği nedeniyle okulun temizlenmesi için velilere çağrı yapıldığını dile getiren Gülay, “Öğretmenler tek tek tüm velileri arayarak okulu temizlememiz için okula çağırdılar. Bizden hem temizlik malzemesi ve personelinin ücreti için para alınıyor hem de ‘Bütçemiz yok’ denilerek okulun temizliğinin yapılması bizden isteniyor. Çocuklarımızın sınıflarının temizliğini dersler başlamadan biz anneler olarak yaptık” diye konuştu.(Ekmek ve Gül)


İsrail Askerleri Ezgi’yi Hedef Gözeterek Vurdu

Washington Üniversitesinde öğrenim gören Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, İsrail’in işgaline karşı Filistin’e destek vermek için gittiği Batı Şeria’da İsrail askerlerince öldürüldü. 

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail güçleri, Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteriye saldırdı. Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre başından vurularak hastaneye kaldırılan Eygi, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Gönüllü Gitmişti

Hukuk firmasının yanı sıra bazı gıda şirketlerinde de çalışan Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere desteğiyle çıkan Uluslararası Dayanışma Hareketi (International Solidarity Movement, ISM) gönüllüsü oldu. Eygi, 3 Eylül’de Batı Şeria’nın Nablus kentindeki Beyta beldesinde işgalcilerin gasplarına karşı çıkmak için düzenlenen gösterilere gözlemci olarak katılmaya gitti.ISM, Eygi’nin, 6 Eylül’de Batı Şeria’nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen bir gösteriye gözlemci olarak katıldığını, yakınlarda bir çatıda duran İsrailli keskin nişancı tarafından kasıtlı hedef alınarak öldürüldüğünü bildirdi. Görgü tanıklarıda, Eygi’nin gösteri alanının uzağında olduğunu, çatıda gördükleri keskin nişancı tarafından vurulduğunu kaydetti. (Diken)


“Erkekler Kadınlardan İntikam Almak İçin Çocukları Hedef Alıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, erkek şiddetinin sadece kadınlara değil çocuklara da yöneldiğini söyledi.“Aile Katliamları” başlıklı bir rapor hazırlayan Kılıç, 2024 yılının ilk 6 ayında kadın cinayetlerinde 24 çocuğun öldürüldüğünü belirtti, “Bu rakamlar bize, kadınlardan intikam almak isteyen erkeklerin kendi çocuklarını dahi hedef aldığını gösteriyor” dedi.

Raporu ve genel olarak çocuklara yönelik artan erkek şiddetini Bianet’e yorumlayan Sevda Erdan Kılıç, 2024’ün ilk 6 ayında 2 yaşından 16 yaşına kadar çocukların erkekler tarafından öldürüldüğünü ve bu cinayetlerin çoğunun planlı olarak yapıldığını söyledi. Kılıç, bu katliamların başlıca nedeninin kadınların boşanma isteği olduğunu vurguladı ve erkeklerin barışma talepleri reddedildiğinde bu cinayetleri işlediklerini belirtti. Ayrıca, velayet davalarının ve ekonomik sorunların da bu tür toplu cinayetlerin tetikleyicileri arasında olduğunu söyledi.(Bianet)


Mısra Öz Hakkında İddianame Hazırlandı

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, Çorlu tren faciasında 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz hakkında, “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçundan iddianame hazırladı. Mahkeme heyetiyle ilgili sözleri nedeniyle hazırlanan iddianameyle ilgili Öz, “Dava günü belli olduğunda gider ifademi verir gereğini yaparım. Biz bu ülkenin yurttaşları olarak yapılması gerekeni hep yapıyoruz da ilgili makamlar ne güvenlik sağlayabiliyor ne de adalet” dedi.

İddianamede, Mısra Öz’ün, 25 Haziran 2020 günü Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmanın ardından bir polisin kendisini kameraya almasına karşı tepkisi ve aynı duruşmada, mahkeme heyetinin tanıklara “Çok yağmur yağdı mı, yağdıysa tavuklar telef oldu mu?” gibi sorular sormasının ardından yaptığı açıklamalar yer aldı.(Evrensel)

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation