Background

Kadınlar Sokakları Terk Etmiyor

Kadınlar bir haftadır Türkiye’nin her yerinde erkek şiddetine, uygulanmayan yasalara ve cezasızlık politikalarına karşı sokakları terk etmiyor. Öğrenci yurtlarından üniversite kampüslerine, sokaktan olay mahalline kadar kadınlar her yerde İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmesi, 6284 sayılı kanunun etkin uygulanması ve kadın cinayetlerine karşı önleyici politikaların hayata geçirilmesi için mücadele ediyor. 

Kadıköy’de bir araya gelen kadın örgütleri, kadına yönelik şiddeti ve cezasızlığı protesto için yürüyüş düzenledi. “AKP istifa” sloganlarının atıldığı eylemde kadınlar, “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” olarak bilinen 6284 sayılı kanunun uygulanmasını istedi. Taksim Tünel’de toplanan üniversite öğrencileri ise kadın cinayetlerine ve öğrenci katliamlarına karşı eylem yaptı. Edirnekapı’daki surlardaki cinayet mahallinde bir araya gelen TİP’li Kadınlar da kadın cinayetlerinin politik olduğunu, bu karanlığın içinden dayanışma ve mücadeleyle çıkacaklarını haykırdı.

Kocaeli, Mersin, Antalya, Samsun, Hakkari, Diyarbakır, İzmir Muğla, Eskişehir gibi Türkiye’nin pek çok ilinde de kadınlar sokakları terk etmedi. 

Faillere Cezasızlık, Kadınlara Gözaltı

Marmara Üniversitesi’nde üç gündür devam eden kadın cinayetlerine tepki eylemlerinde pankart açan 5 kadın öğrenci “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla gözaltına alındı. Bir gece nezarethanede tutulan kadınlar sabah saatlerinde ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Koaceli’de ise kadına yönelik erkek şiddetine karşı eylem yapan kadınlar ertesi gün ifadeye çağrıldı. İfadelerinin alınmasının ardından basın açıklaması yapan kadınlar, “Bu ülkede sorgulanması gereken bizim yaşamlarımız için verdiğimiz mücadele değil, yaşamlarımızı elimizden alanlardır. Ne kadar baskı uygulanırsa uygulansın o kadar direnişi büyüteceğimizi buradan tekrar haykırıyoruz,” dedi. 


“Jin Jiyan Azadi” Sloganına Faşizan Tepki

Ankara Barosu 68’inci Genel Kurulu’nda kadın cinayetlerine dikkati çekmek amacıyla sloganlarla kürsüye çıkan avukatlar sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldı. Genel Kurul’da söz alan Avukat Ebru Beşe, iktidarın bilinçli bir şekilde kadın cinayetlerine, çocuk cinayetlerine ve hayvan cinayetlerine olan cezasızlık politikasının açıkça bir tehdit oluşturduğunu belirterek, “Bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılan iktidar, 6284 sayılı yasayı uyguluyor gibi gösteriyor. Şiddete karşı kadınların, çocukların, dökülen yaşlarını dökülen kanın, umutsuzlukların, mutsuzlukların hesabını biz kadınlar soracağız herkes bilsin” dedi. Beşe’nin konuşması sırasında Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar (ÖÇAV) grubundan kadınlar “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Jin jiyan azadi” sloganlarıyla kürsüye çıktı.

Daha sonra Demokratik Sol Avukatlar (DSA) grubu adına konuşma yapan bir avukat, kürsüye çıkan kadınları hedef göstererek, “Türkiye Cumhuriyetindeyiz ve Türkçe konuşun” demesinin üzerine ÖÇAV grubundan avukatlar konuşmacı avukatı ıslıklarla protesto etti. “Jin, jiyan, azadi” sloganı atan avukatlar Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubu tarafından sözlü tacize uğradı, avukatlara su şişesi fırlatıldı. Arbedenin uzun sürmesi nedeniyle Genel Kurul’a ara verildi. Bu sırada ÖÇAV’ın standı da dağıtıldı. (Evrensel)


Dijital Veri Sızıntısı Kadınları Şiddete Açık Hale Getiriyor

Para karşılığı internet sitelerinden toplanan kişisel bilgilerin satılması ya da e-Devlet gibi kamu kurumlarındaki kişisel bilgilerin sızdırılması, kadınları şiddete açık hale getiriyor.

Ekmek ve Gül’den Aslı Yılmaz’ın haberine göre son yıllarda e-Devlet ve merkezi nüfus idaresi sisteminden sızan bilgileri kullanarak işletilen siteler açıldı. 2023’te başka bir sitede e-Devlet’te yer alan tüm kişisel bilgiler yer aldı, banka hesap bilgileri ve tapu bilgileri gibi veriler ücretli ve ücretsiz biçimde üçüncü kişilerle paylaşıldı. Özellikle son süreçte, Discord gibi çeşitli çevrim içi platformlarda sorgu panelleri kullanılarak genç kadınların ve kız çocuklarının kişisel bilgilerine erişildiği, bu bilgilerle genç kadınların tehdit edilerek kendilerine zarar vermeleri ya da cinsel içerikli görüntüler istendiği gibi durumlar ortaya çıktı. Türkiye’de kaç kadının şantaj yoluyla şiddete uğradığının verileri ise bulunmuyor.

“Şantaj Oldukça Yaygın”

Dijital yöntemlerle başlayan şiddetin cinsel ve ekonomik şiddeti de beraberinde getirdiğini söyleyen Avukat Songül Argünağa, rızaya dayalı cinsel birlikteliklerin rıza dışı alınan kayıtlarıyla gerçekleştirilen şantajın oldukça yaygın olduğunu belirtti. Son süreçte yaşanan veri sızıntısı ve sorgu panellerine dair kadınların büyük bir risk altında olduğunu ifade eden Argünağa, “Kişisel bilgilerin sızdırılmasının faturası kadınlara şantaj, cinsel saldırı, aile içi şiddet, ekonomik şiddet olarak dönüyor. Toplumun kadınları konumlandırdığı yerden ve yüklediği rollerden baktığımızda tüm bu risklerle kadınların baş edebilmesi de oldukça zor” dedi. Argünağa bu risklerle mücadele edilmesinin yolu olarak cezasızlık politikasına son verilmesini caydırıcı cezalar ve etkin soruşturmalar yürütülmesini işaret etti. (Ekmek ve Gül)


Öğretmenlere Giyinmeyi Öğretecekler!

Milli Eğitim Bakanlığı kadın öğretmenlere giyinmeyi öğretmek için Enstitü Sosyal adlı iktidara yakın sivil toplum kuruluşuna özel izin verdi. İstanbul’da ilçelerde başlayacak eğitim için sadece kadın öğretmenlerden başvuru alındı. “Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları” derslerinin 18 Ekim 2024’te başlayacağı belirtildi. Beykoz Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere İstanbul’da birçok ilçe, kadın öğretmenlere giyinmeyi öğretme dersi için kolları sıvadı. Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Sevcenur Özcan’ın talimatıyla okul müdürlerine resmi yazı gönderildi. Enstitü Sosyal’in vereceği eğitime katılmak isteyen kadın öğretmenlerden form doldurması istendi. Eğitim İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Kadir Toruş, “Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla vakıf maskesi takmış tarikat ve cemaatleri okullara Milli Eğitim Bakanlığı soktu. Tarikatlar çocuklarımızı zehirlemekle kalmayıp, öğretmenlere öğretmenlik hatta giyinmeyi öğretme cüretini iktidardan aldı. Öğretmenler nerede nasıl giyineceğini çok iyi bilir. Vakıf görünümlü tarikatlar, bunu öğretecek son yerler,” dedi. (Sözcü)

Derleyen: Özlem Akcan
Editör: Ebru Pektaş
Redaksiyon: Ebru Pektaş
Tasarım ve Sosyal Medya: Melike Çınar, Sabâ Esin, Sinem Yıldız

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation