Background

Kadın Cinayetlerini Protesto Edenlere Faşist Saldırı

Türkiye’de son yıllarda kadın cinayetlerinde yaşanan artışa tepkiler sürerken bir grup faşist erkek Ankara’da basın açıklaması yapan kadın öğrencilere saldırdı. Ankara Üniversitesi öğrencileri, cinayetleri protesto etmek amacıyla Cebesi Kampüsü’nde bir araya geldi. Öğrenciler, basın açıklaması sırasında, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Jin, jiyan, azadi” ve “Koruma, aklama, failleri yargıla” sloganları attı. Bu sırada, alana sağ taraftan girmeye çalışan bir grup erkek, kadın öğrencilere saldırdı. Saldırıyı engellemek isteyen güvenlik güçleri ile faşist grup arasında arbede yaşandı. Kameraya yansıyan görüntülerde grubun faşist sloganlar attığı duyulurken öğrenciler ise “Cebeci faşizme mezar olacak” sloganı attı. Yaşananlara müdahale eden güvenlik güçleri bir kadın öğrenciyi gözaltına aldı. Öğrenci, kısa süre sonra serbest bırakıldı. (Evrensel)


İktidarın Kadına Bakışı 2025 Bütçesinde Gizli: Aileye Üç, Kadına Bir

2025 yılı merkezi yönetim bütçe kanun teklifi iktidarın kadına bakışına dair önemli detayları görünür kıldı. Kadın cinayetlerine tepki büyümüş, kadına yönelik şiddetin önlenmesi talebi için ülkenin dört bir yanında kadınlar sokağa çıkmışken iktidarın Meclise sunduğu bütçede “Ailenin korunması ve güçlendirilmesi” için 16 milyar 666 milyon 881 bin lira; “Kadının güçlendirilmesi” için ise 5 milyar 941 milyon 139 bin lira oldu. Yani “Ailenin korunması” için ayrılan bütçe “Kadının güçlenmesine” ayrılan bütçeyi neredeyse 3’e katladı. Bu veri iktidarın kadını değil, aileyi öncelediğini bir kere daha göstermiş oldu.

Günlük 38 Kuruş
“Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesine” ayrılan pay 16 milyar 666 milyon 881 bin lira ile toplam bütçenin binde 1’ine denk gelirken ‘Kadının güçlendirilmesi’ için ayrılan pay toplam bütçenin binde 0,3’ü kadar. Merkezi yönetim bütçesinin dağıtıldığı 67 program arasında ailenin korunması 41’inci sırada; kadının güçlendirilmesi ise 57. sırada yer alıyor. “Kadının güçlendirilmesine” ayrılan bütçe “Turizmin geliştirilmesi”, “Ölçme, seçme, yerleştirmeden” sonra geliyor. Ayrılan bütçeyi kadın nüfusu ile karşılaştırdığımızda bir kadına yıllık yaklaşık 139.3 TL bütçe düşüyor. Günlük bütçe ise 38 kuruş. (Ekmek ve Gül)


İstismar Faili Baro Seçimine Geldi, Avukatlar Ayağa Kalktı

Kadın cinayetleri ve istismar haberlerinin ardı arkası kesilmezken, İstanbul Barosu Genel Kurulu’nda ortalık karıştı. Suçunu kabul edip övünerek anlatan cinsel istismar faili Muhittin Köylüoğlu, avukatlık mesleğinden men edilmesine rağmen kurula gidince büyük tepkiyle karşılaştı. Bu olayla beraber Köylüoğlu’nun tepki çeken erken tahliyesi de yeniden gündeme geldi.


“Kabul Edilemez”
Sosyal medya hesaplarından açıklama yapan Feminist Avukatlar, “Biz feminist avukatlar değişim istiyoruz. Ancak öncelikle şunu belirtmek isteriz. Tecavüz ve taciz faili, avukatlıktan yasaklı, ilk derecede 40 yıl ceza alan Muhittin Köylüoğlu elini kolunu sallayarak genel kurul salonuna gelmiş, şimdiki baro başkanı Filiz Saraç ile sohbet etmiştir. Bir kadın baro başkanının bu yaptığın kabul edilemez. Erkek şiddetine, tacize, tecavüze karşı mücadele edip, cinsel saldırıya uğrayan meslektaşlarına ve tüm kadınlara sahip çıkması gereken İstanbul Barosu, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Baro Başkanı Filiz Saraç tecavüz faili bir adamla sohbet edemez. Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik erkek şiddetinin etkin soruşturulması, kadın avukatların evde, adliyede, büroda ve işin icrası sırasında güven içinde yaşayabilmeleri için arkalarında kocaman bir baro desteği olmak zorunda,” dedi.


Muhittin Köylüoğlu, ofisinde çalışan birçok stajyere cinsel saldırıda bulunduğunun ortaya çıkmasıyla 2020 yılında tutuklanmış, suçlamalarla ilgili, “Ben stajyerlere bu yüzden para veriyorum. Pişmanlık duymadım. Tecavüz ederken çok açık bir şekilde zevk aldım” diye ifade vermesiyle büyük tepki toplamıştı. Hakkında 40 yıl hapis cezası verilen ve meslekten men edilen Köylüoğlu, Ocak 2023’te ise tahliye edilmişti. (Kadın Vardiyası)


AKP’li Meclis Üyesi Öldürülen Kadınları Suçladı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi Latif Aydemir, kadın cinayetlerinde kadınları suçladı. Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısında söz alan Aydemir, “Hanımlarımızı, kadınlarımızı tenzih ediyorum ama… Bir kısmı bayanlar olmak üzere erkeklerin de çoğunda öldüren kadar ölenler de suçludur. Bunu iyi irdelemek lazım,” dedi. Skandal sözlerin basına yansımasının ardından AKP’li Meclis Üyesi Latif Aydemir gelen tepkiler üzerine kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi. (Artı Gerçek)

Derleyen: Özlem Akcan
Redaksiyon: Ebru Pektaş
Tasarım ve Sosyal Medya: Melike Çınar, Sabâ Esin, Sinem Yıldız

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation