Gündem Kadın Vardiyası 12 Ağustos 2024
İzmir Çiğli Belediyesi’nde işten çıkartılan kadın işçiler, 4 Ağustos’ta işlerine geri dönme talebiyle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 15. Kadın Kolları Olağan Kurultayı’nda CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e seslendi. Özgür Özel’in konuşması sırasında “Dik duran kadınlara hepinizi alıştıracağız” yazılı dövizi açan kadın işçiler, “İşçiye verilen sözler tutulsun” sloganı attı. Özel’in “Arkadaşlar, Kadın Kolları Kongresi’ni lütfen başka amaçlara alet etmeyin. Onların sesine başka bir ses karıştırmam” diyerek tepki göstermesi üzerine Çiğli Belediyesi’nde işten çıkarılan kadın işçiler ve iki erkek işçi salondan dışarı çıkarıldı.
“Özel Algı Yarattı”
Çiğli Belediyesi’ne bağlı Çibel Temizlik Hizmetleri İnşaat Turizm San. Tic. Ltd. Şti. bünyesinde Nisan 2023’de işe giren ve 10 Haziran 2024’de işten çıkartılan büro çalışanı Hale Ören Özdinçer, “31 Mart yerel seçimlerinde Onur Emrah Yıldız seçildikten 67 gün sonra, mesai bitimine 45 dakika kala SGK’dan gelen kısa mesajla işten çıkarıldığımızı öğrendik. Herhangi bir tazminat da almadık,” dedi. Dün yapılan CHP Kadın Kolları Kurultayı’na da işten çıkarılan birkaç kadın işçi ve iki erkek işçi ile birlikte gittiklerini söyleyen Özdinçer, “Biz oraya yoldan geçen erkeklerle gitmedik. Arbede çıkma ihtimaline karşılık işten çıkarılan iki erkek arkadaşla gittik. Özgür Özel, ‘Erkeklerin sesini buraya bulaştırmam’ diyerek bir algı yarattı,” diye konuştu. Özdinçer, “Talebimiz herhangi bir hak kaybı yaşamadan işlerimize geri dönmek” diyerek sözlerini sonlandırdı. (Bianet)
Dersim’e bağlı Nazimiye Belediyesi’nde iki buçuk yıldır çalışan 15 belediye işçisi, yerel seçimden bir ay önce işe girmiş gibi düzenlenen tebligatlarla 12 Temmuz’da işten çıkarıldı. Bunun üzerine DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi işçiler belediye önünde direnişe geçtiler.
Kadın İşçi’den Rahime Kavrar’a konuşan işten çıkarılan işçilerden Nihal Uz, CHP’li Nazimiye Belediye Başkanı Ali Emrah Tekin’in zaten dört kişi olan kadın işçileri, kadınlarla çalışmak istemediğini söyleyerek işten çıkardığını söyledi. (Kadın İşçi)
Seyhan Belediyesi Meclisi toplantısında MHP’li Meclis Üyesi Şeyhmus Uçar, CHP’li Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’i “Ben burada Milliyetçi Hareket Partisi’ni temsil ediyorum. Bilesiniz bunu. Konuşmalarınıza dikkat edeceksiniz. Tahammül sınırlarımızı aşmayın. Ülkü Ocakları’ndaki arkadaşları burada misafir edersek Seyhan Belediyesi’nde girecek yeriniz kalmaz” diyerek tehdit etti.
Oya Tekin de, “Ne demek Ülkü Ocaklarını getiriyorsun? Kim kimi getirdi de sen getiriyorsun? Burası Dingo’nun ahırı mı? Aklınızı mı yitirdiniz? ‘Birlikteyiz’ diyoruz, ‘Seyhan’ı birlikte yöneteceğiz’ diyoruz. Bana ne diyorsun sen. Konuşmayın artık, yeter. Konuşmayın” diyerek tepki gösterdi. (Anka)
Eşitlik İçin Kadın Platformu, ÖSYM’nin kadınlara ayrılan kontenjanı yüzde 40’a düşürdüğünü duyurdu.
Üniversitelerin spor eğitimi veren bölümlerinin kontenjanları bu yıl ÖSYM tarafından belirlendi. Özel yetenek sınavları ve yerleştirmeler de merkezileştirilerek ÖSYM’ye bağlandı. ÖSYM’nin 2024 yılı Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu’nda kadınlara ayrılan kontenjan yüzde 40’a düşürüldü.
Eşitlik İçin Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada şu örneklere yer verildi: “Bu düzenlemeyle en çok öğrenci alan, spor alanında en büyük dokuz devlet üniversitesinde, kadın mücadelesiyle hayata geçen ve yıllardır uygulanan yüzde 50 kadın kontenjanı ortadan kaldırılmış oldu. Ayrıca kadın başvurusu düşük kaldığında erkeklere kaydırılan kontenjanlarda merkezileşme nedeniyle artık kaydırma yapılamayacak, bu da üniversitelerin kontenjan boş kalır gerekçesiyle kadın sayısını daha da düşürmesine yol açacak.”
“Sporda eşit temsil için kadınlara en az yüzde 50 kontenjan ayrılmalı ve merkezi sistemden vazgeçilmelidir” denilen açıklamada, “Medyası, siyasetçisi ve trol ordusu ile kadın voleybol milli takımını itibarsızlaştırmaya çalışan zihniyetle Afganistan’da kadınlara sporu yasaklayan zihniyetin çok farkı yok.” vurgusu yapıldı. (EŞİK)
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un imzasıyla Türkiye Adalet Akademisi tarafından aile hukuku alanında yaşanan sorunlara çözüm üretmek ve aile bireylerinin haklarını daha iyi korumak amacıyla ‘Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu’ oluşturuldu. Kurulun, aile hukuku alanında çalışan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, yargı mensupları, adli destek görevlileri ve üniversite mensuplarıyla iş birliği içinde faaliyet göstermesi planlanıyor.
Kurulun, Türkiye’deki aile hukuku sistemine uluslararası uygulama örneklerini de göz önünde bulundurarak eksiklikleri gidermesi yönünde çalışmalar yürütmesi amaçlanıyor. Kurul, önümüzdeki günlerde toplanarak faaliyetlerine başlayacak. (Bianet)
Please login or subscribe to continue.
Üye değil misiniz? Üye olun. | Şifremi Unuttum
✖✖
Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.
✖