Background

“Dini Nikâh Akdi Cüzdanı” Yeniden Satışta

Kadının soyadını seçme hakkının ortadan kaldırılmaya çalışıldığı düzenlemenin de yer aldığı 9. Yargı Paketi, Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Yasalaşması ise 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama dönemine ertelendi. Kadın örgütlerinin hem bu düzenlemeye hem de online olarak satışa sürülen dini nikah akdi cüzdanına tepkileri sürüyor. 

“Dini nikah akdi cüzdanı” adı altında çeşitli online satış sitelerinde Mart 2023’te piyasaya sürülen ürün, tepkiler üzerine satıştan kaldırılmıştı. Ancak tüketicilerin yaygın kullandığı bir online satış sitesinde kullanıcı yorumlarından, Ocak 2024 itibarıyla ürünün tekrar satışa sunulduğu anlaşıldı.

Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy ile Mersin Kadın Platformu üyesi Avukat Ezgi Özkan bu tip gayri resmî belgelerin, kadınların resmi nikâhtan gelen haklarının gasp edilmesi amacı taşıdığını ifade etti. Türkiye’de resmi nikahın çerçevesinin Medeni Kanun ile çizildiğini belirten Çiğdem Göksoy şunları söyledi: “Resmi nikah kadınların yasal haklarını (miras, nafaka, velayet vb.) güvence altına alırken sadece dini nikaha dayalı evlilikler kadınları bu haklardan mahrum bırakabilir. Kadınların bireysel hak ve özgürlükleriyle manevi ve kültürel pratiklerin ticari meta haline getirilmesi kabul edilebilecek bir durum değildir. “AYM’nin 27.05.2015 tarihinde, Türk Ceza Kanunu Madde 230/5-6’da öngörülen “Resmi nikah olmadan dini nikah yaptıranların ve bu nikahı kıyanların hapis cezasına çarptırılacağı” yönündeki düzenlemeyi de iptal ettiğini hatırlatan Avukat Özkan ise, “Türkiye’de özellikle kız çocuklarının çocuk yaşta evliliğine zemin hazırlayan, çocuk istismarının önünü açan geleneksel ve kültürel zararlı uygulamalar, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığa neden olmaktadır” diye konuştu. (9. Köy)


Erkekler Temmuz Ayında 23 Kadını Öldürdü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2024 Temmuz ayına ait veri raporunu yayınlandı. Rapora göre; Türkiye genelinde Temmuz ayında 23 kadın katledilirken, 23 kadının ölümünün de şüpheli olduğu belirtildi. Öldürülen 23 kadından 4’ü boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile 1’i annelerinin boşanmak istemesi bahanesiyle öldürüldü.

“Cinayetler Görünmez Kılınıyor”

Raporda şu ifadeler kullanıldı: “Bu ay 23 kadın cinayeti işlenmiş, 23 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 23 kadından 4’ü boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile 1’i annelerinin boşanmak istemesi bahanesiyle öldürüldü. 18’inin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 18 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.” (Cumhuriyet)


İstanbul Sözleşmesi 10 Yaşında

Tek Adam Rejimi’nin bir gecede verdiği kararla çıkılan ve kadınlarla LGBTİ+’lar için hayati önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yılı nedeniyle kadın örgütleri bir kez daha sözleşmeden vazgeçmediklerini duyurdu. 

Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetle mücadelede en önemli ve kapsamlı uluslararası insan hakları sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi, 10 yıl önce 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Yürürlükte olduğu ülkelerde milyonlarca kadının, çocuğun; ırk, dil, din, göçmenlik statüsü, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği, yaş veya engellilik hali nedeniyle ayrımcılık yapılmaksızın ev içi şiddete maruz kalma ihtimali olan herkesin şiddetten uzak, korkusuz ve özgürce yaşamasının en büyük teminatı oldu.

Çekilen İlk ve Tek Ülke Türkiye

İstanbul Sözleşmesi, Türkiye’deki milyonlarca kadın, çocuk ve ev içi şiddet mağduru için artık başvurabilecekleri bir hukuki güvence değil çünkü Türkiye, Mart 2021’de, kadınlar başta olmak üzere tüm toplumun aylarca süren mücadelesine rağmen, sözleşmeden Cumhurbaşkanı kararıyla bir gecede çekildi ve dünyada bir insan hakları sözleşmesinden çekilen ilk ve tek ülke oldu. İletişim Başkanlığı’nın hazırladığı çekilme gerekçesinde LGBTİ+ yurttaşlar devletin en üst kademesi tarafından nefret söylemiyle hedef gösterildi.

Kadının İnsan Hakları Derneği, sözleşmenin 10. yılı nedeniyle yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Kadınları eşit yurttaşlar olarak değil, yalnızca aile içinde annelik rolüyle tanımlayan aile odaklı politika ve uygulamalar nedeniyle Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddet tüm yakıcılığıyla sürmeye devam ediyor. Her fırsatta kadınların Medeni Kanun’dan doğan hakları ve 6284 sayılı Kanun tartışma konusu edilirken, şiddet failleri infaz düzenlemesi kılıfındaki aflar, cinsiyetçi yargı ve polis uygulamaları sayesinde adeta cezasızlıkla ödüllendiriliyor. Bizler tam 3 senedir sözleşmenin güvencesinden mahrum bırakılıyoruz. Halbuki biz kadınlar ve LGBTİ+’lar şiddetten uzak, korkmadan, eşit ve özgür bir şekilde yaşamak istiyoruz. Anayasa Mahkemesi’nden bu güvencesizliğe son vermesini bekliyoruz. Hayatlarımızdan, haklarımızdan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!”


Olimpiyatlarda “Kadının Adı Yok”

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda 10 metre havalı tabanca karışık takım kategorisinde gümüş madalya kazanan milli atıcı Yusuf Dikeç dünya gündemindeyken, takım arkadaşı Şevval İlayda Tarhan’ın ‘adı yok’.

Şevval İlayda Tarhan ve Yusuf Dikeç ikilisi, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda Chateauroux Atıcılık Merkezi’nde gerçekleştirilen 10 metre havalı tabanca karışık kategorisinin finalinde (30 Ağustos) Damir Mikec ve Zorana Arunovic’in yer aldığı Sırbistan ile karşılaştı. Çekişmeli geçen karşılaşmayı 16-14 kaybeden Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan, gümüş madalyada kaldı. Dikeç ve Tarhan ikilisi, bu başarılarıyla Türkiye’ye atıcılık branşındaki ilk madalyasını kazandırdı. Milli atıcı Yusuf Dikeç ikonikleşen fotoğrafıyla dünya gündemine girerken, takım arkadaşı Şevval İlayda Tarhan’ın adı pek çok yerde anılmadı. (Bianet)


Eğlence Mekânında Kadına Şiddet

İstanbul Beyoğlu’nda hizmet veren Cihangir Divane adlı eğlence mekânında kadınların darp edilmesi üzerine gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Edinilen bilgiye göre, üç kadının eğlenmek için gittikleri mekânda kendilerine yan masadan şampanya gönderildiği, bunu reddedip ayrılmak istediklerinde anlaştıkları fiyattan çok daha fazla hesap geldi. Kadınların anlaştıkları tutardan çok daha fazla hesap ödemelerine rağmen mekân sahibinin, “Eksik hesap ödediniz, sizi bırakmam. Gidin o masaya oturun hesabınızı onlar ödesin,” dediği iddia edilmişti. Bu söylemlere tepki gösteren kadınlar işletmedeki görevliler tarafından darp edildi.

Görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından darp edilen kadınlar, 31 Temmuz gecesi Feriköy Polis Merkezi’ne giderek saldırganlardan şikâyetçi oldu. ‘Kasten yaralama’ ve ‘cinsel taciz’ suçlarından adli makamlara sevk edilen saldırganlar, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Mekân Mühürlendi

Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, emniyetten gelen yazı doğrultusunda, güvenlik gerekçesiyle mekânın mühürlendiğini açıkladı. Açıklamada mekânda ruhsatsız bir spa merkezinin de yer aldığı belirtildi. (Evrensel)


Afgan Kadınlardan Dayanışma Çağrısı

Afganistanlı kadınlar Taliban’ın Afganistan’ı yeniden ele geçirişinin birinci yılı nedeniyle sokaklara çıkarak 15 Ağustos’u “Afganistan Kadın Dayanışma Günü” ilan ettiklerini duyurdu.Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi, Taliban’ın 20 yılın ardından 15 Ağustos 2021’de Afganistan’ı yeniden ele geçirmesinin birinci yıl dönümü dolayısıyla sokaklara çıkarak protesto eylemi gerçekleştirdi. Onlarca kadın taşıdıkları pankartlarla, “Özgürlük ve adalet” sloganları eşliğinde Taliban zulmünü protesto ederek yürüyüş düzenledi.

Yaptıkları açıklamada Taliban’ın Afganistan’ı yeniden ele geçirdiği gün olan 15 Ağustos’u “Afganistan Kadın Dayanışma Günü” olarak ilan etme kararı aldıklarını belirten kadınlar, “Taleplerimizi protesto hareketleri kanalıyla dünyaya duyuralım, bir kez daha gündeme getirelim istedik. ‘15 Ağustos Afganistan Kadın Dayanışma Günü’ artık” dedi. (Evrensel)

 

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation