Gündem Kadın Vardiyası 13 Mart 2024
8 Mart haftası: Dünyada kadınlar sokağa çıktı
Pakistan’dan Irak’a savaşın gölgesindeki Gazze’den Azerbeycan’a Bakü’ye dünyanın pek çok yerinde milyonlarca kadın 8 Mart için sokağa çıktı. Pakistan, İslamabad’da sosyalist feminist kadın örgütü Women Democratic Front gösteriler sırasında polisin şiddetine maruz kaldı.
İtalya, Milano’da kürtaj haklarını sembolize eden mor bandanalı kadın göstericiler sokaklardaydı. Ukrayna, Kiev’de kadınlar hak ihlallerine ve cinsiyetçi politikalara karşı bir araya geldiler. Almanya, Berlin’deki gösterilerde kadınlar için daha iyi çalışma koşulları talebi öne çıktı. Irak, Bağdat’ta şehrin en merkezi alanında (Al-Mutanabbi) kadınlar bir araya geldi.
İngiltere Londra’da kadın göstericiler Damızlık Kızın Öyküsü’ndeki (The Handmaid’s Tale) kostümlerle sokaktaydı.
Fransa, Paris’te yaklaşık 100 bin kadın sokaktaydı. ”Eşit işe, eşit ücret” talebi ve Filistinle dayanışma öne çıkan pankartlar arasındaydı. Siyonist İsrail unsurlarının kadınlara saldırı girişimleri ise Fransa polisi tarafından desteklendi.
Japonya, Tokyo’da kadınlar cinsiyet ayrımcılığına karşı sokaklardaydı. Hollanda Amsterdam’da öldürülen kadınları sembolize eden 44 çift ayakkabı sokaklara konuldu.
Pakistan Lahore’de 8 Mart yürüyüşü İslamcı kadın grupları tarafından Filistin’le dayanışma çağrısı öne çıkarılarak yapıldı.
Tayland‘da kadınlar hamile kıyafetleri giyerek, annelik izin süresinin artırılmasını talep ettiler. Meksika’da kadınlar katledilen kadınlar için mumlar yakarak 8 Mart’a girdiler.
Filistin, Gazze’de savaşın gölgesinde girilen 8 Mart, “Üzerlerindeki gökyüzünden korkan kadınların günü” olarak nitelendi.
Filistin merkezli Sivil Toplum Kuruluşu (STK) El-Muntanda (Kadına Şiddete Karşı Savaş Forumu), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi bir açık mektup yayımladı. “Kadın ve çocukları hedef alan ve hâlâ devam eden bu şiddete derhal son verin. Burada bir soykırım işleniyor” diyen El-Muntanda, şu ana kadar Gazze’de öldürülen Filistinlilerin yüzde 70’inin kadın ve çocuk olduğunu belirtti. İsrail’in Gazze’ye ablukası ve saldırıları devam ederken saat başı iki kadın öldürülüyor. Öldürülen kadınlara ek olarak hâlâ akıbeti bilinmeyen birçok kadın bulunuyor. Birçok kadın zorla sınır dışı edilirken birçokları da İsrail ordusu tarafından rehin tutuluyor.
“Bugünü, üzerlerindeki gökyüzünden korkan Filistinli kadınların günü ilan ediyoruz”*
El-Muntanda açık mektubun devamında şunları söylüyor:
“Bugünü, uzun kuyruklarda aç bir şekilde yetersiz yardımları bekleyen, üzerlerindeki gökyüzünden korkan, şehirleri füzelerle dolu Filistinli kadınların günü ilan ediyoruz.”
*https://medyascope.tv/2024/03/08/gazze-savasinin-golgesinde-8-mart-uzerlerindeki-gokyuzunden-korkan-kadinlarin-gunu/
Türkiye’nin dört bir yanında 8 Mart…
Ankara’da 8 Mart eylemleri akşamın ilk saatlerinde Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla, Kolej Meydanı’ndan
Sakarya Caddesi’ne yürüyüş ile başladı. “Savaşa, yoksulluğa, erkek-devlet şiddetine karşı; susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ana slogandı. Ardından 22. Feminist Gece Yürüyüşü için kadınlar ve LGBTİ+’lar Sakarya Caddesi çevresinde büyük bir kalabalıkla bir aradaydı.
İstanbul’da kadınlar ve LGBTİ+’lar 22. Feminist Gece Yürüyüşü için kapalı yollara rağmen Sıraselviler Caddesi’nde buluştu ve büyük bir coşkuyla Cihangir’in sokaklarını mora boyadı. Yürüyüşün bu yılki ana sloganı “Kurtuluşumuz feminist mücadele” oldu.
Pankartla beraber “Depremin yükü kadınların omzunda”, “Kadınlar ‘arabulucu’ değil eşitlik istiyor”, “En işsiz kesim buradayız, genç kadınlar”, “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Doğur, bak, büyüt: erkeğin-devletin kölesi değiliz”, “Boşanmayı engellemek isteyen evlilik kurumu kaldırılsın”, “Biji berxwedana me ya feminist”, “Feministler işgalin karşısında” yazılı fotobloklar taşındı.
Seçim öncesi koşullarda, pek çok politik gündemin basıncını da omzunda taşıyarak gerçekleşen 8 Mart eylemleri yaygın ve kitlesel bir duruş sergiledi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyle hız kazanan şiddet, cinayet, taciz ve hak kayıpları ya da haklarımıza dönük saldırılar, “Haklarımızı Almaya Geliyoruz” sloganıyla özetlendi. Haklarımız, laiklik, kent hakkı, anadil, siyaset hakkı, özgürlük ve eşitlik gibi pek çok başlıkta ifade edildi.
İzmir’de İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen 22. Feminist Gece Yürüyüşü gerçekleşti. Yürüyüşe katılan kadınlar, Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne doğru yürüyerek eşitlik ve özgürlük taleplerini dile getirdi ve AKP-MHP iktidarını eleştirdi.
Yürüyüş boyunca kadınlar, “Gasp Edilen Haklarımızı Almaya Geliyoruz”, ”Kadın cinayetlerine son!”, “Eşitlik ve özgürlük istiyoruz!”, “Yaşasın kadın dayanışması!” gibi sloganlar attı. Basın açıklamasında ise kadınların maruz kaldığı şiddet ve ayrımcılığa dikkat çekildi.
Antalya’da 8 Mart eylemleri Antalya Kadın Platformu çağrısıyla Attalos Meydanı’nda başladı. Kadınlar “Emeğimizle, inadımızla büyüttüğümüz mücadelemiz, katledilen kadınlar, haklarımız ve hayatlarımız için sokaklardayız” dedi ve ardından Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldı. “Kadınlar eşit ve özgür yaşamı kazanacak” diyerek ses yükseltti.
Adana’da, Adana Kadın Platformu’nun “Eşit, özgür, adil, şiddetsiz ve savaşsız bir dünya kuracağız” sloganıyla düzenlediği yürüyüş büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Yüzlerce kadın, barış ve eşit bir dünya talebiyle sokaktaydı.
Yürüyüşte, “Kadın cinayetlerine son!”, “Eşit işe eşit ücret!”, “Şiddete karşı dayanışma!”, “Savaşlara hayır!” gibi sloganlar atıldı. Kadınlar, pankartlar ve dövizlerle de taleplerini dile getirdi. Yürüyüş “Barış ve eşitlik için hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz!” sloganıyla sona erdi.
Hatay’da 8 Mart Uğur Mumcu Meydanı’nda depremzede kadınlar ve gönüllü çalışan kadınlar bir araya gelerek “Hatay’ı yeniden kadınlar kuracak” sloganıyla dayanışma mesajı verdi.
Yıkıntılar arasında gerçekleştirilen eylemde Türkçe, Kürtçe ve Arapça “Kadın Yaşam Özgürlük” ve “Hatay’ı yeniden kadınlar kuracak” sloganları atan kadınlar, depremde hayatını kaybedenlerin hesabını sormak için birlik olma çağrısı yaptı.
Kentin farklı noktalarından yürüyüş yaparak meydanda bir araya gelen kadınlar, mor kurdelelerle daire oluşturarak yaşam zinciri kurdu.
Please login or subscribe to continue.
Üye değil misiniz? Üye olun. | Şifremi Unuttum
✖✖
Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.
✖