Background

Aile, Tüm Sosyal Politikaların Merkezinde

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 15 Mayıs “Uluslararası Aile Günü”nde açıklanan Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı (2024-2028) Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, tüm sosyal politikaların merkezine aileyi koyduklarını söyledi.

Evliliklerin azaldığı vurgusu da yapan,  2024-2028 yıllarını kapsayan eylem planının 5 stratejik amaç, 15 stratejik hedef ve 100 faaliyeti içerdiğini aktaran Göktaş, “Küresel Riskler ve Demografik Dönüşüm Karşısında Ailenin Korunması”, “Ailelerin Refah Düzeyinin Yükseltilmesi”, “Aile Odaklı Sosyal Politika ve Hizmetlerin Etkinliğinin Artırılması”, “Dijitalleşme Sürecinde Ailenin Desteklenmesi”, “Aileye Duyarlı Çevre Politikaları ile Ailelerin Afet ve Acil Durumlara Dayanıklılığının Artırılması”nın beş temel stratejik amaçları olduğunu söyledi. (aile.gov.tr)

Bakan Göktaş, kadın cinayeti faillerinin en çok aile içinden çıktığı ülkemizde aile içinde kadının ezilmesine, sömürülmesine, şiddete uğramasına, artan kadın cinayetlerine ve gençlerin geleceklerini yurtdışında görmelerine ise hiçbir çözüm önerisi yapmadı.


Mevsimlik Tarım İşçileri Yine İnsanlık Dışı Koşullara Mahkum Edildi

Genelini kadınların ve göçmenlerin oluşturduğu mevsimlik tarım işçileri, her yıl çeşitli kentlerden Bursa’nın Yenişehir, İnegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey ilçelerine çalışmaya geliyor. Çadır kamplarda su, tuvalet, gıda gibi temel ihtiyaçlardan yoksun koşullarda aylarca yaşıyorlar. “Bir tuvalet olsa yeter” diyen de var, “Burayı devlet unutmuş” diyen de… Devletin mevsimlik tarım işçilerinin yaşam alanlarının iyileştirilmesine yönelik 2010 yılından itibaren yaptığı çalışmalar mevcut. 2017 yılında ve son olarak 27 Nisan 2024’te mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin çalıma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik genelge yayımlandı.

Genelgede işçilerin barınma alanı olarak prefabrik, betonarme ya da çelik iskeletli yapıların, elektrik, su ve kanalizasyon alt ve üst yapılarının valiliklerce oluşturulması ifade ediliyor. Ancak işçiler, en az 10-13 yıllık çadırlarda barınıyor veya naylondan yaptıkları alanlarda kalıyorlar. Elektrik ve su hizmet abonelikleri ve kullanım bedelleri, bakanlığın gönderdiği ödenekten veya işçiler tarafından karşılanacağı belirtiliyor. Gerçekte ise tamamını işçiler karşılıyor. (Gazete Duvar)


Hamile Olduğu İçin TFF Tarafından FIFA Kokartı İptal Edildi

2023 yaz aylarında FIFA’nın talebi doğrultusunda Belçika’da gerçekleşecek bir turnuva için davet alan Betül Nur Yılmaz, Belçika’ya giderek müsabakalar öncesi yüksek şiddetli antrenmana katıldı. Antrenman sırasında rahatsızlanan Yılmaz’ın yapılan sağlık taramasının ardından hamile olduğu anlaşıldı.

Hakem Betül Nur Yılmaz, 2023 yılında FIFA kokartı takmaya hak kazanan hakemler listesinde yer aldı. O günden itibaren yönettiği maçlarda en iyi kadın hakem listesinde ilk 8’e girdi ancak FIFA kokartı hamile olduğu gerekçesiyle iptal edildi.

Erkek hakemlerin askerlik yaptığı süre zarfında hakemliklerini dondurabilirken kendisinin hamile olması nedeniyle FIFA hakem listesinden çıkarılmasına karşı çıkan Betül Nur Yılmaz, Tahkim Kurulu’na itirazda bulundu.

Avrupa’da hamile olan kadın hakemler için 2 yıl listede tutabilme uygulaması yapılırken TFF tarafından FIFA hakemler listesinden çıkartılan Yılmaz, bu kararın ardından psikolojik sorunlar yaşadı. Bebeğinin dünyaya gelmesinden sonra sütten kesilen Yılmaz, anne olmasından dolayı kendisine ceza kesildiğini düşünüyor.

TFF’nin Betül Nur Yılmaz’ı hamile olduğu için FIFA hakemleri listesine almamasından sonra Türkiye’deki diğer kadın hakemler üzerinde de baskı oluştu.

7 kişiden oluşan Tahkim Kurulu’ndan 3 üye Yılmaz’ın lehine oy kullanırken 4 kişi ise aleyhte oy kullandı. TFF’nin bu tutumunu cinsiyetçi ve ayrıştırıcı bulan Betül Nur Yılmaz’ın ise konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağı öğrenildi. (ajansspor)


İBB’de Ücretsiz HPV Aşısı Uygulaması Başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ücretsiz HPV aşı uygulamasına başladı. Aşı ilk etapta sosyoekonomik yoksunluk çeken bireylere uygulanacak. 9 – 26 yaş aralığındaki bireylere ücretsiz uygulanacak aşı için https://forms.ibb.gov.tr/saglik/ibb-hpv-formu/ web adresi üzerinden randevu alınabilecek. HPV aşısı alınan randevu sırasına göre uygulanacak. Aşılar İBB’ye ait Şehzadebaşı Tıp Merkezi ve Darülaceze Tıp Merkezi’nde yapılacak. 

16 Mayıs’ta başlayan uygulamaya 48 saat içinde 70 bin kişi başvurdu. (Sağlık.ibb.istanbul)

Uygulamanın üst yaş sınırı ve belediyeden sosyal alanlarla sınırlanması ise sosyal medyada eleştiri konusu oldu.


Gültan Kışanak ve Sabahat Tuncel 8 yıl sonra bir araya geldi.

Kobanê Davası’nın 16 Mayıs’ta görülen karar duruşmasında 12 yıl hapis ceza verilerek tahliye edilen Gültan Kışanak, Kocaeli’deki Kandıra 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden tahliye edildi.

Hakkında 12 yıl hapis cezasına hükmedilen Sebahat Tuncel de tutuklulukta geçirdiği süre göz önünde bulundurularak adli kontrol şartı ile tahliye Ankara Sincan Cezaevi’nden tahliye edildi.

Kışanak ve Tuncel, 8 yıllık tutukluluğun ardından Ankara’da, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Genel Merkezi’nde bir araya geldi. (Gazete Duvar)


13 Yaşındaki Çocuğa Cinsel İstismar Davasında Avukat Çocuğun Etek Boyunu Sordu

İstanbul Sultanbeyli’de 13 yaşındaki orta okul öğrencisi A.A., iki okul arkadaşının cinsel saldırısına uğradı, failler olayın videosunu çekti. Videonun yayılması ve şantaj üzerine, 15 kişi 13 yaşındaki çocuğu tehdit ederek ayrı ayrı zamanlarda istismar etti.

İstanbul Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada iki sanık beraat ederken diğer sanıklara hapis cezası verildi. Fakat İstinaf Mahkemesi dosyayı esastan bozdu. Sanıklar yeniden yargılanıyor.

Görülen duruşmada sanıklar Ali Kılıççı ve Fatih Akman’ın avukatı Gülsün Doygun, duruşmada tecavüze uğrayan çocuğa, “Etek boyunu kısaltmaması için ve daha usturuplu davranması için okuldaki hocaları tarafından uyarılıp uyarılmadığının” sorulmasını istedi. Mahkeme Başkanı soruyu uygun bulmayarak sormadı.

Duruşmaya ara verilince Avukat Gülsün Doygun ile çocuğun annesi arasında gerilim yaşandı. Avukat Gülsüm Doygun, “Kadın olup çocuğuna sahip çıksaydın, bu çocukların başı yanmazdı” diyerek istismara uğrayan çocuğun annesini hedef aldı. (artıgerçek)

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation