Background

Bekâr Kadınlara Devlet Tacizi: Sağlık İşlemleri Babalarına İletildi

Sağlık sistemindeki açık en çok kadını mağdur ediyor. Kamu hastanelerinde tedavi gören kadınların ultrason, patoloji ve tahlil sonuçları babalarına iletildi. MHRS yoluyla iletilen mesajlara tepki gösteren reşit kadınlar, “Haberimiz olmadan bilgi verilmesini kabul etmiyorum” dedi. Avukatlar bilgi paylaşımını “KVKK kapsamında suç” olarak nitelerken hekimler ise “Hastadan habersiz bilgi paylaşılamaz” dedi.

27 yaşındaki Sema T., Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği’nde ultrason çektirdi. Tek başına yaşayan Sema T.’nin işlemlerinin ardından tüm hastane ve MHRS kayıtlarında kendi numarası olmasına rağmen bilgi mesajı kendisine değil babasının telefon numarasına iletildi. Kendisine bilgi dahi verilmediğini kaydeden Sema T., “Bu bir suç. Eğer ailemden baskı gören bir kadın olsaydım doktora dahi gidemezdim,” dedi. 

“Onay Alınmadan Paylaşılamaz”

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Av. Müjde Tozbey, kadınların yaşadığı durumun KVKK kapsamında suç ve yaşananın bir hak ihlali olduğunu söyledi. Tozbey, “Hasta kayıt bilgilerinin veya sağlık bilgilerinin, hasta dışında kimselere verilmesi Türk Ceza Kanunu’nun 136. Maddesi olan ‘kişisel verileri başkasına verme veya yayma’ suçunu oluşturmaktadır. Bu bilgilerin paylaşılması, kürtaj yasağı olmamasına rağmen kadınlar kürtaj yapılmaması ve hatta eşlerinin onayının olması gerektiğine dair dayatmaların hepsi Anayasamıza aykırıdır. Bu dayatmalara karşı çıkmak zorundayız,” diye konuştu. Türk Tabipleri Birliği’nden yapılan açıklamada ise hasta hakkının ihlal edildiği kaydedilerek “MHRS sisteminde birinin numarası kayıtlıysa mesaj gidebilir. Sistemde hiç numarası yok ise bu hasta mahremiyetinin ihlaline girer,” denildi. (BirGün)


Kız Yurdu Kapatıldı, Öğrenciler Sokakta Kaldı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı Ortaköy Kız Öğrenci Yurdu, “Sinema Televizyon Bölümü’nün eğitim- öğretim mekânı yetersizliği” gerekçe gösterilerek kapatıldı. Kaldıkları yurdun kapatılacağını üniversitenin web sitesinde yayınlanan duyuruyla öğrenen öğrenciler, karara tepki göstermek için Fındıklı kampüsünde toplanarak rektörlüğün önünde oturma eylemi başlattı. Yeni öğretim dönemine bir ay kala barınma kriziyle karşı karşıya kalan öğrenciler, “Balmumcu da Ortaköy Kız Öğrenci Yurdu da bizimdir, Handan İnci’nin değil!” dediler. (Artı Gerçek)


Kadın Düşmanı Politikalara Karşı Örgütlenme Çağrısı

Ankara Kadın Platformu, her geçen gün artan kadına yönelik şiddet nedeniyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde eylem yaptı. İktidarın kadınlar korumak yerine aile içine sıkıştırıp daha çok şiddet görmesine neden olduğunu belirten kadınlar, katledilen kadınları simgelemesi için bakanlığın önüne kadın ayakkabıları bırakıldı. Platform adına basın açıklamasını okuyan Buse Üçer, “Yeni dönemde de AKP-MHP ittifakının kadın düşmanı politikalarına karşı tüm kadınları direnişe ve örgütlenmeye çağırıyoruz” dedi. (Evrensel)


Şiddet Mağduru Kadınlara Hukuki Destek

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, şiddete uğrayan kadınları hukuki destek sunmak için Diyarbakır Barosu’yla protokol imzaladı. Baro ayrıca protokol çerçevesinde belediyedeki personellere eğitim verecek. Adli yardım hizmetlerinin bir kısmı belediye imkanlarıyla karşılanacak. Şiddette maruz kalan kadınlar, hukuki destek için belediye ve Diyarbakır Barosu’na başvurabilecek. Kadınların başvuruları, Diyarbakır Barosu Adli Yardım Merkezi tarafından belirlenen şartlara göre incelendikten sonra karara bağlanacak. (Artı Gerçek)

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation