Background

AKP’nin Yeni Baskı Aracı: Aile Danışmanı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından mayıs ayında yayımlanan “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı” içerisinde “Aile ve dini rehberlik büroları/merkezleri aracılığıyla ailelere dini rehberlik ve manevi danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılacağı” ifadesi yer aldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, tepkilere neden olan maddenin uygulanması kapsamında yeni adımların atıldığını açıkladı. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Göktaş, “Nasıl her ailenin bir aile hekimi varsa, biz de her hanenin bir aile danışmanı olsun istiyoruz. Bununla ilgili çalışmamızı başlattık. Bu sayede mahalle mahalle ülkemizin sosyal risk haritasını çıkaracağız. Olası riskleri önceden görüp ona göre hareket edeceğiz. Böylece önleyici tedbirlerimizi de almış olacağız” ifadesini kullandı. 

Kadın Örgütlerinden Tepki

Bu danışmanların ayrılma kararı veren kadınlar için bir baskı unsuru olabileceğini belirten 29 Ekim Kadınları Derneği Başkanı Şenal Sarıhan, “Evlilik bireylerin hür iradeleriyle kurdukları bir ortaklıktır. Bu kurumun kuruluşunda herhangi bir danışmana gerek yoksa, boşanma aşamasında da bir danışmana gerek yoktur çünkü bu tamamen özel yaşamla ilgili bir konudur. Yapılması gereken şey doğrudan doğruya tarafların özel iradelerine bağlı olarak karar vermelerinin yanında durmaktır. Bugün boşanmanın zorlaştırılması noktasında ya da şiddet gören kadınların taleplerinin itirazlarla engellenmesi durumunda devletin veya resmi kurumların girişimleri var. Bu durum da böyle bir tehlikeye neden olabilir” ifadelerini kullandı.

“Kadınlar Aile İçinde Öldürülüyor”

“Neredeyse her yeni güne yeni bir kadın cinayetiyle uyanıyoruz” diyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Avukat Esin İzel Uysal ise, “Bütün bu şüpheli kadın ölümlerinde etkili soruşturma yürütülmediğini ve gerçeklerin açığa çıkmadığını görüyoruz. Haliyle bizim için soru şu: ‘Bu kadar kadın ölürken gerçekten aileyi korumak için mi önleyici tedbirler alacaksınız?’ Bu kadınlar zaten en çok ailenin içerisindeyken öldürülüyor” ifadelerini kullandı. (Cumhuriyet)


EV İşçisi Kadınlar ILO Sözleşmesi İstiyor 

Ev işçileri, temizliğe gittikleri evlerde pencere ve balkondan düşmek gibi birçok riskle karşı karşıya. Buna rağmen sosyal güvenceden yoksun çalışmak zorundalar. Ev işçileri, bu duruma karşı Türkiye’nin Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 189 sayılı “Ev İşçilerine İnsana Yakışır İş Sözleşmesi”nin imzalanmasını istiyor. Ev işçilerinin örgütlendiği İmece Ev İşçileri Sendikası, ev işi tanımının yapılmasını, iş sağlığı ve güvenliği şartlarının sağlanmasını, ücretlerinin iyileştirilmesini ve sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesini istiyor.

Ev işçiliğinin en az inşaat işçiliği kadar zor olduğuna dikkati çeken sendika üyesi Zeynep Ayvalıtaş, “Ev işçileri camdan düşüyor. Örneğin ben bir evde çalışırken duşa kabin patladı. Kolum parça parça olmasına rağmen temizliğe devam ettim Ev işinde seni işçi olarak görmedikleri için bir değerin yok. Devlet tarafından sigorta yok, iş tanımı yok, işsiz kalsan hiçbir güvencen yok,” diye konuştu.

36 Ülke İmzaladı, Türkiye İmzalamıyor

İmece Ev İşçileri Sendikası’nın taleplerinin kabul edilmesi için kurduklarını, ancak sendikalaşan kadın sayısının yetersiz olduğunu dile getiren Ayvalıtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de erkek egemen sistem sürdüğü için ev işçisi kadınları işçi olarak tanımak istemiyorlar. Yine ILO 189 sayılı kanun 36 ülke tarafından imzalandı, ama bizim ülkede imzalanmıyor. İstanbul Sözleşmesi’ni bile kadına yönelik olduğu için iptal ettiler. Biz sadece başkalarının evinde çalışırken değil, kendi evinde de çalışırken görünmeyen emekleri için çaba harcıyoruz. Onlara da devlet bir şans versin, sigortalarını yapsın.” (ArtıGerçek)


AKP’li Vekilden Skandal Sözler: “Sizin Gibilerin Uyutulması Lazım!”

Yenigün Gazetesi’nden Nurcan Etik’in haberine göre, TBMM’de süren “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmeleri esnasında AKP Konya Milletvekili Mehmet Baykan’ın ifadeleri tartışmaları başka bir boyuta taşıdı. Baykan, bir kadının gece 01.30’da kendisini sokak hayvanlarının “uyutulması” konusunda aradığını ve bunu duyduğunda kadına, “Sizin gibilerin uyutulması için çözüm bulmamız gerekiyor,” dediğini söyledi. Baykan’ın bu ifadeleri muhalefet vekillerinden büyük tepki aldı. DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi’nin söz konusu ifadelerin tutanaktan çıkarılmasını istediğini belirterek, “Ne bir özür dilediler ne başka bir şey! Sadece konuşmaları tutanaktan çıkararak olay hiç yaşanmamış gibi davranmaya çalışıyorlar,” dedi. (Yenigün)


Haremlik Selamlık Otobüs Durağı

Adıyaman’da Menzil tarikatı üyelerinin çoğunlukta olduğu köyde otobüs durakları kadın ve erkek diye ayrıldı. Ayrıca otobüslere kadınlarla erkeklerin ayrı kapılardan bindiği öğrenildi. Tartışma yaratan uygulamaya tepki gösteren CHP Adıyaman İl Başkanı Engin Doğan, “Buradaki otobüs duraklarının kadın-erkek diye ayrılmasındaki asıl hedef kadındır, tahakküm kurulmak istenen kadındır. Bu tarikat anlayışı devletin her kurumuna nüfuz etmiş. Özel idaresinde de vardır, Sağlık Bakanlığı’nda da vardır. Hukuk çerçevesinde baktığımızda kesinlikle kanunlarımıza ters bu uygulamaya hukukun el atması lazım,” dedi. “Burada harcanan paraların hepsi gariban halkın parasıdır,” diyen Doğan sözlerine şöyle devam etti: “Gerici politikalarda tahmin ettiğiniz üzere siyasal İslam’ın ürünüdür. Siyasal İslamcılar’ın ele avuca sığmaz, kendini halkın üzerinde gören şeyh ve avareleridir. Biz bu karanlık zihniyetle demokratik çerçeveler içerisinde mücadele edeceğiz.” (Sözcü)


Metal İşçisi Kadınlar: Doğum Teşviki Değil Sosyal Politikalar İstiyoruz

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu iktidarın hazırladığı doğum teşvikiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Komisyon üyeleri, “Doğum teşviki değil; eşitlikçi, kamucu, sosyal politikalar istiyoruz. Başka bir hayat mümkün” açıklamasını yaptı.

Eşitlik politikalarının hâkim kılınmadığı toplumlarda anne olmanın kadınların çalışma yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çeken metal işçisi kadınlar, şunları söyledi: “Hükümetin kadına bakışını, kadın-erkek eşitliğine olan mesafesini biliyoruz. Her fırsatta kadınların kazanılmış haklarına saldırdığına yıllardır tanıklık ediyoruz. Şimdi de, kadınları ‘doğuma teşvik edeceği’ söylenen önlemlerin kadınların istihdamdaki varlığını, gelirlerini, statülerini etkilemesinden, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini daha da derinleştirmesinden endişeliyiz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kadının insan haklarının ihlali olduğu, yaşamın her alanında kadını ikincilleştirdiği somut bir gerçek olarak önümüzde dururken hükümetin kamuoyuna yansıyan açıklamaları endişemizi daha da artırmıştır.” 

Annelik Cezası: Ücret Farkı 

ILO’nun Türkiye’de çocuğu olan bir kadın ile çocuksuz bir kadın arasındaki ücret farkının yüzde 11 olduğunu tespit ettiğini ifade eden kadınlar, “Benzer şekilde anne ile baba arasındaki ücret eşitsizliği oranının yüzde 19 olduğunu açıklamıştır. ILO, bu durumun kadınlara ‘annelik cezası’ olduğunun altını çizmiştir. Sosyal bir devlet anlayışının gereği olarak, kadınların karşılaştığı tüm bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması için hareket edilmelidir.”

Komisyon üyeleri, açıklamayı şu çağrıyla noktaladı: “Biz metal işçisi kadınlar olarak, çalışma yaşamı başta olmak üzere, tüm yaşamın eşitlikçi, sosyal ve kamucu politikalarla yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Ev işleri, bakım işleri sadece kadınların sorumluluğu değildir. Biz başka bir hayatın mümkün olduğuna inanıyoruz. Sendikaları, siyasi partileri ve demokratik kitle örgütlerini yaşamın her alanında eşitlikçi politikaların hayata geçirilmesi için harekete geçmeye çağırıyoruz.” 

Kadın Vardiyası – 2023
Bize Ulaşın: [email protected]

Login to enjoy full advantages

Please login or subscribe to continue.

Go Premium!

Enjoy the full advantage of the premium access.

Takipten Çık:

Takipten Çık Vazgeç

Cancel subscription

Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

Go back Confirm cancellation