Gündem Ahu Yularcı Recelar 13 Mayıs 2024
Danimarka’da hamile kadınlar 12. hafta yerine 18. haftaya kadar gebeliklerini sonlandırabilecekler. Hükümet, mevcut süre sınırı için bilimsel bir neden olmadığını söylüyor.
Danimarka’da kadınlar hamileliklerinin 18. haftasının sonuna kadar kendi kararlarıyla hamileliklerini sonlandırabilecekler. Bu karar Danimarka İçişleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından duyuruldu. Şimdiye kadar Danimarka’da kürtaj için sınır, on iki hafta idi.
Danimarka İçişleri ve Sağlık Bakanı Sophie Løhde yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Mevcut sınır için tıbbi bir kanıt yok ve sınırı yükselttiğimiz takdirde kürtaj işleminin daha fazla veya daha geç olacağını gösteren hiçbir veri yok.”
Yasa değişikliğinin 2025 yılı ortalarında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yasa ayrıca 15 ila 17 yaş arasındakilerin, ebeveynlerinin izni ya da bir komisyonun onayı olmaksızın hamileliklerini sonlandırabilmelerini de öngörüyor.
Danimarka, kadınlara kendi kararlarıyla kürtaj hakkı tanıyan ilk Batı Avrupa ülkelerinden biriydi. Danimarka’da ikamet eden hamile kadınlar 1973 yılından bu yana on ikinci haftanın sonuna kadar herhangi bir gerekçe göstermek ya da masraf ödemek zorunda kalmadan hamileliklerini sonlandırabilmektedir. Bu süreden sonra da belirli koşullar altında kürtaj mümkündür. Ancak bunlar için bir kürtaj komisyonunun izni gerekmektedir.
Arizona’da kürtaja uygulanan acımasız yasak yakında tarih olacak. Vali Katie Hobbs, bunu kadın hakları mücadelesinin bir başlangıcı olarak görüyor.
ABD’nin Arizona eyaletinde 1864 yılına kadar uzanan kürtaj yasağı yakında resmen tarihe karışacak. Demokrat Partili Vali Katie Hobbs, Amerikan İç Savaşı’ndan kalma düzenlemeyi yürürlükten kaldıran yasa tasarısını imzaladı. Hobbs, bunun, Arizona’da kadınların kürtaj hakkını korumak için verilen mücadelenin sadece başlangıcı olduğunu söyledi. Yürürlükten kaldırılan yasa, koşullara bağlı olarak ancak yasama döneminin sona ermesinden 90 gün sonra yürürlüğe girebilir.
1864’ten kalma tartışmalı yasa, tecavüz veya ensest vakalarında bile kürtaja izin vermiyor. Arizona Temsilciler Meclisi’nin ardından çarşamba günü Senato da yasanın yürürlükten kaldırılması yönünde oy kullandı. İki Cumhuriyetçi Parti üyesinin Demokratlarla birlikte oy kullanmasıyla 16’ya karşı 14 oyla çoğunluk sağlandı. Oylama saatlerce sürdü.
Oysa ki Nisan ayının başında Arizona Yüksek Mahkemesi, uzun süredir yürürlükte olmayan 160 yıllık yasanın yeniden uygulanabileceğine hükmetti. Karar eyalette protesto gösterilerine yol açtı. Düzenlemeye göre kürtaj ancak annenin hayatının tehlikede olması halinde mümkün olacaktı. Mahkeme, 1864 tarihli yasanın, Arizona’nın federal bir eyalet olmasından önce kabul edilmiş olmasına rağmen uygulanıp uygulanamayacağı sorusunu ele alıyordu.
Kaynak: https://www.zeit.de/politik/ausland/2024-05/arizona-schwangerschaftsabbruch-gesetz-unterzeichnet
Çin’in ülke lideri, kadınlara “çocuk doğurma kültürünü” benimsemeleri çağrısında bulunurken, Şanghay’daki kadınlar kimliklerini geri kazanmak için barlarda, salonlarda ve kitapçılarda bir araya geliyor.
Şanghay’ın ara sokaklarındaki barlarda, salonlarda ve kitapçılarda kadınlar, yasaları erkeklerin yaptığı bir ülkedeki yerlerini tartışıyor. Bazıları kendilerine olan bağlılıklarını ilan etmek için gelinlik giydi. Diğerleri ise kadınlar tarafından yapılan kadınlar hakkındaki filmleri izlemek için toplandı. Kitapseverler “Yok Edilen Kadın” ve “Feminist Bir Hayat Yaşamak” gibi kitapları okumak için kadın kitapçılarına akın etti.
Şanghay’daki ve diğer bazı büyük şehirlerdeki kadınlar, siyasi açıdan istikrarsız bir dönemde kamusal ifadenin kırılgan koşullarını tartışıyor. Çin iktidarı, feminizmi otoritesine yönelik bir tehdit olarak tanımlıyor. Kadın hakları aktivistleri hapse atılıyor. Kadınlara yönelik taciz ve şiddet konuları görmezden geliniyor veya tamamen susturuluyor.
Çin’in lideri Xi Jinping, kadınların iş hayatındaki ve kamu görevlerindeki rolünü azalttı. Xi’nin yakın çevresinde ya da yürütmenin politika belirleme organı olan Politbüro’da kadın üye bulunmuyor. Azalan nüfusa karşı yeni bir “çocuk doğurma kültürü” planlanırken, kadınlara bakıcı ve anne olarak daha geleneksel roller biçiliyor.
Ancak Çin’in dört bir yanındaki kadın grupları sessizce kendi kimliklerini geri kazanıyor. Birçoğu annelerinden daha özgür yetişmiş bir kuşaktan geliyor. 2022’de iki ay süren Covid karantinasıyla derinden sarsılan Şangay’daki kadınlar, topluluk oluşturma ihtiyacıyla hareket ediyor.
Buluşmalardaki tartışmalara ev sahipliği yapan “Her” adlı barın kurucusu Du Wen, “Bu şehirde yaşayan herkeste kadınların gücünü daha fazla keşfetme isteği olduğunu düşünüyorum” dedi.
Kaynak: https://www.nytimes.com/2024/05/06/business/shanghai-china-feminism.html
Eyalet, kadınları aile içi şiddetten korumak için elektronik ayak bileği kelepçesi kullanımına ilişkin kuralları gevşetmek istiyor.
Hessen Eyaleti, ev hapsinde kullanılan elektronik ayak bileği kelepçesini aile içi şiddet sebebiyle uzaklaştırma cezası alanlarda da uygulamaya başlamıştı. Ancak bu tedbir 14 ila 28 gün arasındaki sınırlı bir süre için geçerli. İçişleri Bakanı Poseck (CDU) bu sürenin federal meclis tarafından uzatılması gerektiğini söylüyor.
“Özellikle tehlikeli şiddet faillerini ancak bu şekilde durdurabiliriz.” Hessen’de 2023 yılında yaklaşık 12.000 kişi aile içi şiddetten etkilenmiştir. Bu rakam bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 500 kişilik bir artış anlamına geliyor.
Kaynak: https://www.hessenschau.de/panorama/gewalt-gegen-frauen-hessen-will-fussfessel-regeln-lockern–v1,kurz-fussfesseln-102.html
Please login or subscribe to continue.
Üye değil misiniz? Üye olun. | Şifremi Unuttum
✖✖
Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.
✖